Sednica zajedničkog komiteta CEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi), na kojoj će se razmatrati problem koji je nastao zbog ograničenja uvoza brašna i pšenice u Makedoniju, biće održana danas u Beogradu.


Mera kojom je Vlada Makedonije ograničila uvoz brašna i pšenice iz Srbije stupila je na snagu 1. jula, a Srbija je nakon toga zatražila hitno zasedanje komiteta CEFTA. Makedonija je ipak nakon sastanka ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Dimovskim 10. jula, pristala da pokrene proceduru za izmenu te uredbe. Ljajić je tada rekao i da je na sastanku dogovoreno da se se uklone sve vancarinske barijere u trgovini dve zemlje, da bi obezbedio slobodan protok robe, ali i povećanje ukupnog obima robne razmene.

Kako je rekao, vanredno zasedanje CEFTA će ipak biti održano, a na sednici će izvestiti komitet o dogovoru sa Makedonijom. Bosna i Hercegovina je predsedavajuća CEFTA ove godine. Mera Vlade Makedonije predviđa da za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram brašna uvezen iz Srbije da kupe četiri kilograma domaće pšenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari