Severni tok 2 potreban i Rusiji i EU 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Izjava ministra inostranih poslova Poljske Vitolda Vaščikovskog da će Rusija odustati od izgradnje Severnog toka 2 izazvala je zabrinutost među potrošačima gasa u Srbiji.

Ruski državni gigant Gasprom najavio je da će od 2019. godine prestati sa transportom „plavog energenta“ preko Ukrajine, a to je trenutno jedini pravac iz koga se gasom snabdeva Srbija. Jedna od alternativa za snabdevanje potrošača u Srbiji upravo je Severni tok 2 pa je razumljiva zebnja potrošača u Srbiji da će ostati bez tog energenta.

Međutim, stručna javnost za Danas tvrdi da strahu ne bi trebalo da bude mesta jer je izgradnja Severnog toka 2 u interesu i Rusije i zemalja Zapadne Evrope.

– Ne postoji ni jedan jedini razlog da se ne izgradi Severni tok 2. Evropi je potreban ruski gas. Dovoljno je reći da je u septembru ove godine iz Rusije u zemlje Evropske unije isporučeno dve milijarde kubnih metara gasa više nego u septembru pre godinu dana. Moskvi je u ekonomskom interesu da prodaje što veće količine gasa. Korišćenje kapaciteta gasovoda Opal u Nemačkoj, koji je manjeg obima, to joj ne omogućava niti taj gasovod predstavlja bilo kakvu alternativu Severnom toku 2. U interesu svih je da taj gasovod bude izgrađen tako da su priče o tome da će Moskva odustati od tog poduhvata netačne i bespredmetne – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Naš sagovornik ističe da su izjave Vaščikovskog politički motivisane i da izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što Poljska nije predviđena kao zemlja na trasi kojom bi prolazio Severni tok 2.

– Rusima je i te kako u interesu i izgradnja Severnog toka 2 i obnavljanje projekta Južnog toka jer imaju kupce u Evropi kojima je potreban njihov gas. Nemačka pak može da odustane od tog projekta, međutim, ako bi to uradila, to bi bilo protiv njenih ekonomskih interesa, jer je ruski gas neophodan potrošačima u toj zemlji – objašnjava Vuletić.

Slobodan Ružić, bivši zamenik ministra energetike Srbije, takođe smatra da i Rusija i Zapadna Evropa imaju interese za izgradnju Severnog toka 2.

– Moskva želi da obezbedi dovoljne količine gasa za isporuku potrošačima u Evropi i zato razmatra sve mogućnosti vezane za tu tematiku. U praksi to znači izgradnju Severnog toka 2, Južnog toka i Turskog toka. Ako bi politička situacija to dozvolila, postoji mogućnost i da se odgodi kraj transporta kroz Ukrajinu koji je najavljen za 2019. godinu – kaže Ružić.

On dodaje da bi u slučaju da Severni tok 2 ne bude izgrađen, a da snabdevanje preko Ukrajine bude prekinuto, to neminovno stvorilo probleme potrošačima u Srbiji.

– Mi nismo u situaciji da utičemo na to šta će po pitanju izgradnje kapitalnih gasovoda odlučiti veliki igrači pa je tako bespredmetno da to i komentarišemo. Bitno je šta mi možemo da uradimo sa naše strane da spremni dočekamo eventualnu situaciju u kojoj bi snabdevanje preko Ukrajine bilo prekinuto, a Severni tok 2 ne bi bio izgrađen. Srbija treba da izgradi gasovod Niš – Dimitrovgrad koji bi nam omogućio snabdevanje ruskim gasom iz pravca juga to jest iz Bugarske. Takođe Srbija može da se snabdeva i gasom koji bi dobijala iz zemalja Zapadne Evrope – navodi Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari