Sindikat poljoprivrede Srbije: Strahujemo da će Al Dahra ugasiti stočarsku proizvodnju u PKB-u 1Foto: Jovana Diković

Sudbina PKB korporacije čiju je imovinu kupila firma Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata biće poznata za nekoliko meseci kada bude završen biznis plan, rekao je danas sekretar u Samostalnom sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Milisav Đorđević.

On je za Betu rekao da direktor Al Dahre Srbija, pod kojim nazivom sada posluje PKB korporacija, Dušan Radičević nije mogao nedavno da preciznije kaže da li će se u toj poljoprivrednoj firmi nastaviti stočarska proizvodnja, odnosno zadržati farma krava i u kom obimu, a povodom informacije N1 da su krave iscrpljene zbog muže četiri puta dnevno.

„Al Dahra je nedavno ugasila farmu krava u Padinskoj Skeli, a pre godinu dana farmu Dunavac sa ponajmanje po 1.000 krava. Pitao sam direktora Radičevića šta se planira sa stočarskom proizvodnjom jer ako se ona ugasi bez posla će od 1.050 radnika, koliko ih je sada, ostati oko 400, i odgovorio mi je da još ne može da pruži precizan odgovor do izrade novog biznis plana“, rekao je Đorđević.

Dorđević je istakao da se sindikat ne meša u poslovnu politiku Al Dahre već strahuje da će radnici ostati bez posla, a da sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem ne može da uspostavi socijalni dijalog i razgovara o problemima u bivšem PKB-u.

„PKB je strateški važna firma za Beograd i Srbiju i očekujemo da neko reaguje i spreči eventualnu nameru o gašenju stočarske proizvodnje“, rekao je Đorđević.

On je rekao da postoji opravdana bojazan da će vlasnici PKB ugasiti stočarsku proizvodnju jer mnoge činjenice ukazuju da se ide u tom pravcu, a da ih je i država, ugovorom o prodaji imovine PKB-a, obavezala da zadrže postojeću proizvodnju tri godine koje ističu u novembru ove godine.

Vlasnici tog kombinata su, prema njegovim rečima, „doveli stručnjake iz Engleske koji su preporučili mužu krava četiri puta dnevno zbog čega je stoka iscrpljena i u lošem je zdravstvenom stanju jer je to neizdrživo“.

„PKB je pre privatizacije probao da uvede treću mužu dnevno i posle mesec dana krave su bile potpuno iscrpljene“, rekao je Đorđević, povodom snimka sa farme u PKB na kojem se vide iscrpljene krave, a koje su u međuvremenu sklonjene u zatvoren i manje pristupačan prostor.

On je rekao da je Al Dahra izgradila fabriku za preradu deteline lucerke kakvu ima i u Rumuniji i da tu hranu šalje u Abu Dabi, pa, kako je ocenio, „nije isključeno da će se jednog dana pojaviti uvozno mleko od tamošnjih krava“.

Dodao je da je PKB prodat zbog poslovanja sa gubitkom, a da sada i Al Dahra posluje isto tako.

Vlast u Srbiji je, kako je rekao, zanemarila poljoprivredu i velike firme ne dobijaju subvenciju za mleko, a i malim proizvođačima pet godina nije povećavana, „pa su mlekare krcate neprodatim mlekom“.

Dorđević je rekao da je PKB imao 2.000 radnika, a da ih je sada oko 1.050 i da rade po Pravilniku o radu čime su im prava smanjena u odnosu na raniji Kolektivni ugovor, ali da se pripremaju pregovori o novom kolektivnom ugovoru.

Naveo je da zbog smanjenog broja radnika, jer odlaze zbog malih plata od oko 40.000 dinara i rada od po 30 dana mesečno, traktoristi rade i po 16-18 sati dnevno.

Najveći deo imovine PKB korporacije, oko 17.600 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 20.000 grla goveda, sva mehanizacija i zalihe rezervnih delova prodati su u septembru 2018. godine Al Dahrinoj firmi, registrovanoj u Iirigu Al Dahra Irig za oko 121 milion evra od čega se 105.055 miliona evra odnosilo na imovinu, a 17 miliona evra na stočni fond.

Hektar zemlje je prema gruboj računici prodat za 4.700 evra da bi godinu i po kasnije PKB prodao hektar na jednoj parceli osam puta skuplje.

Sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović je, prilikom potpisivanja ugovora o prodaji imovine, rekao da „počinje novi period za PKB, a samim tim i za Srbiju“, a potpredsednik i suosinivač Al Dahre Kadim Abdul Aldarei da će „PKB biti tri puta bolja firma nego što je bila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari