Za danas zakazana javna rasprava o nacrtu zakona o radu u Kragujevcu otkazana je, baš kao i ona u Beogradu planirana za 26. decembar. Odluku Ministarstva rada, socijalne politike i zapošljavanja da otkaže javne rasprave Udruženi sindikati Sloga smatraju „dobro izrežiranom i unapred pripremljenom predstavom dosadašnjih pregovarača“ ne bi li se predlog zakon mimo očiju javnosti uveo u skupštinu i to „na mala vrata“.

Potvrdu o otkazivanju javnih rasprava nismo uspeli da dobijemo u Ministarstvu rada, te informacije juče nije bilo ni na sajtu. Međutim, i u Samostalnom sindikatu za Danas kažu da su obavešteni da današnje rasprave u Kragujevcu neće biti.

„Koliko znamo Ministarstvo je otkazalo javnu raspravu, a razlog je verovatno ono što se desilo u Novom Sadu“, kaže potpredsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović.

Naime, otkazivanju javnih rasprava prethodio je događaj od petka. Na dogovorenu raspravu u Novom Sadu, došli su pregovarači, kao i predstavnici Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost i to njih nekoliko stotina. Glasnim povicima, zvižducima i blokiranjem ulaza u zgradu Regionalne komore članovi ova dva sindikata onemogućili su da se javna rasprava održi u Novom Sadu. Nakon toga reagovali su i zajedničkim saopštenjem. „Nedopustivo je i neozbiljno da se zainteresovanima uputi poziv za učešće u raspravi o izmenama najznačajnijeg zakona kojim se regulišu prava zaposlenih, a zatim se rasprava ne održi, iako su se zainteresovani odazvali i zbog nedovoljnog broja mesta mnogi ostali ispred sale“, rekli su u SSSS i UGS Nezavisnost.

Mihajlović kaže da oni zameraju to što između ostalog nije obezbeđen adekvatan, odnosno dovoljno veliki prostor, ali i to što su za javne rasprave odabrana samo tri grada.

„Javna rasprava o ovako važnom zakonu treba da traje mnogo duže, a ne do 10. januara, svi treba da se pitamo i svi treba da damo svoje mišljenje“, napominje Mihajlović. Zato će oni, zajedno sa UGS Nezavisnost, uprkos otkazivanju Ministarstva rada, u 10.30 u Kragujevcu organizovati javnu raspravu o ovom zakonu.

Šta će biti sa onom u Beogradu zakazanom za četvrtak, Mihajlović kaže da još ne zna, ali zna da će SSSS na sednici Veća odlučiti šta dalje.

„Odlučićemo šta dalje, prošetati do Vlade i zatražiti povlačenje zakona. Ako se to ne desi, od 10. januara (kada bi trebalo da se završi javna rasprava o ovom zakonu) krenućemo ili u proteste i blokade ili okupljanja u Beogradu. Videćemo još„, ističe Zoran Mihajlović.

U Slogi traže da se pravi nova radna grupa, da se aktuelni predlog teksta stavi van „dalje procedure“, ali i da se smene odgovorni u ministarstvima rada i privrede koji su učestvovali u dosadašnjem procesu donošenja zakona jer je njihova celokupna dosadašnja aktivnost bila „netransparentna i misteriozna“, a javnost nikada nije saznala ko je radio na tekstu, gde se radilo i ko je sve u tom procesu učestvovao.

I oni poput SSSS i UGS, najavljuju da će od 10. januara biti spremni da odgovore na isti način kojim je u Novom Sadu zamenjen socijalni dijalog, sa bitnom razlikom da će „vlast sa takvih skupova moći da ih ukloni jedino suzavcem, hapšenjima i pendrekom“.

Radulović: Trošak najgorih nose najbolji, zato i propadamo

Ministar privrede Saša Radulović napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da su Zakon o radu i nerazumni nameti na rad najveće prepreke privrednom rastu i stvaranju novih, zdravih radnih mesta i glavni generatori sive ekonomije. „Trošak svih neproduktivnih nose produktivni, trošak svih zloupotreba snose oni koji rade pošteno, trošak najgorih nose najbolji, zato i propadamo“, napisao je ministar na Fejsbuku..

On kaže da zakon treba pisati i čitati sa stanovišta mikro i malih preduzeća, zanatlija i porodičnih firmi koji treba da dobro posluju i zaposle ljude, a ne sebi da natovare socijalnu politiku. „Zakon o radu služi za zaštitu prava radnika, ne za tovarenje socijalne politike na teret poslodavaca. I ne služi za zaštitu viška zaposlenih u javnom sektoru i partijski zaposlenih kadrova u državnoj administraciji. Trošak ovakve politike plaćaju svi građani. Nema besplatnog ručka. Svaka politika ima svoje troškove,“ naglašava Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari