Sindikati RGZ-a: Izigravanjem stvarnosti čini se nepopravljiva šteta i urušava ugled jedne od najznačajnijih državnih institucija 1Foto: Radnik.rs

„Najnovije saopštenje rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda u kome se navodi izuzetno veliki broj zahteva za objavljivanjem informacija od javnog značaja je još jedna od obmana koje se puštaju u javnost“, saopštila su tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda.

U saopštenju koje su potpisali sindikati: Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS i Sindikat Nezavisnost RGZ, ističe se da se „izigravanjem stvarnosti čini nepopravljiva šteta i urušava ugled jedne od najznačajnijih državnih institucija“.

Saopštenje sindikata prenosimo u celosti:

„Vrh RGZ-a, instituciju u kojoj je angažovan doživljava kao plen i pokušava da ga odbrani ne birajući ni sredstva ni metode. Od 2015 godine do danas procenat objavljenih informacija po zahtevima stranaka i drugih korisnika usluga je dobro prikrivana tajna.

Broj odbijenih zahteva je ne samo tajna već školski primer zloupotreba i kršenja Zakona o dostupnosti informacija od janog značaja.

Republički geodetski zavod je posebna organizacija u okviru državne uprave koja je obavezna da bude servis građana i zasnovana je na nekoliko načela. Načelo javnosti je jedno od najvažnijih. Tako na žalost ne misli aktuelni direktor sa svojim odabranim saradnicima.

Poslednjih godina veoma često se u javnosti pojavljuju napisi i izjave institucija i pojedinaca u kojima se iznosi nezadovoljstvo radom RGZ-a tj. rukovodstva, koje ne želi da dostavlja informacije koje su tražene.

Imajući u vidu najnoviju unutrašnju organizaciju službi za katastar, podelu poslova i zatvaranje katastara za prijem stranaka, sve veći broj zahteva za informacijama je očekivana posledica. Odgovor u kome se svi zainteresovani upućuju na internet portal RGZ-a i brojne servise koji tamo postoje je samo još jedno izigravanje javnosti, a i nadležnih institucija.

Najbitnija pitanja koja se odnose na neslaganja podataka koji su upisani u bazi katastra nepokretnosti zahtevaju stručni ili ekspertski odgovor kojeg nema u raspoloživim servisima. Pored toga postoje i pitanja na koje nije moguće na portalu naći ni naznake odgovora.

Tri sindikata RGZ-a kojima je inače dosta toga jasno, proteklih osam godina su uputili na desetine zahteva za informacijama o stanju u RGZ-u i podacima koji se tiču sindikalnih aktivnosti.

Nikada nije dostavljen spisak zaposlenih kao i onih koji su angažovani preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima, nikada nije dostavljen podatak o solidarnim pomoćima koje se isplaćuju zaposlenima i koje kontroliše vrh RGZ-a.

Takođe nikada nije dostavljen izveštaj i specifikacija utrošenih sredstava kredita Svetske banke.

Pitanja vezana za javne nabavke, kupovinu satelitskih snimaka 2016. i 2020. godine, službenih vozila i njihovog održavanja, kupovini softvera Honesty, angažovanja nekih IT kompanija ostala su tajna ne samo za sindikate već i za sve nadležne institucije.

Posebna tajna su podaci o broju premeštenih i disciplinski gonjenih službenika, stvarnim razlozima informatičke blokade i eventualnim posledicama, pa i o razlozima zbog kojih se kasni sa okončanjem projekta Svetske banke, a koji je okosnica daljeg razvoja i reforme katastra. Svi koji postave neko od navedenih pitanja proglašavaju se za državne neprijatelje!!!

O svemu navedenom najbolje svedoče izveštaji na portalu Poverenika za informacije od javnog značaja, podaci na sajtu Pištaljka, Saveta za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana i td. Zašto na sve to ne reaguje Upravni inspektorat, Ministarstvo građevinarstva, Vlada RS, Skupštinski odbori, policija i tužilaštva? Ko su zaštitnici i podrška ovakvom rukovođenju jednom važnom državnom institucijom i sve izraženijem sukobu sa javnošću i profesionalnim korisnicima RGZ-a. Sindikati RGZ-a očekuju konačno da neko od nadležnih izađe u javnost i objasni u kom smeru ide ova institucija i zašto su problemi sve veći a katastar sve udaljeniji od građana i javnosti“, navode sindikati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari