Skupština po hitnom postupku 1

Gradska skupština Šapca u petak je usvojila budžet za narednu godinu, što je mesec dana pre uobičajenog roka, u iznosu od 3,3 milijarde dinara.

Osnovni razlog su pripreme za dolazak velike japanske investicije, kompanije „Jazaki“, koja bi zaposlila 1.700 radnika. U budžetu je 20 odsto, više od 600 miliona dinara, namenjeno za opremanje industrijske zone, izgradnju nove kvantaške pijace kao i projekat „Sava park“.

Već ranije doneta je odluka da se za podsticaj japanskoj firmi izdvoji 2,4 miliona evra. Kako je izjavio šef odborničke grupe SNS Aleksandar Pajić, država će podržati ovu investiciju sa deset miliona evra. To je, po rečima Pajića, dokaz da republička vlast podjednako gleda na sve sredine i pomaže u razvoju. Međutim, na samoj sednici gradske skupštine on je istakao da se ovako rano donošenje budžeta krije strah od promene lokalne vlasti i da pojedini odbornici većine pređu u redove opozicije. S druge strane, vladajuća većina sa 38 glasova, od ukupno 69, bez ikakvih problema usvojila je budžet za 2017. godinu.

Inače, japanska firma već je kupila sedam hektara zemljišta u zoni za oko pola miliona evra. Šabačka firma „Set“ izabrana je za izvođača radova, a cela investicija iznosi 25 miliona evra. Već su izvršeni određeni testovi za prvu grupu radnika, a u junu naredne godine započeće i proizvodnja.

„Jazaki“ je korporacija za proizvodnju delova u auto-industriji, zapošljava 250.000 radnika, a godišnji promet iznosi 15 milijardi evra.

Da se ubrzano radi pokazatelj je što je već za nedelju, po hitnom postupku, zakazana sednica gradskog parlamenta. Osnovni razlog je upravo odluka o uređenju industrijske zone. Jedan od preduslova je velika trafostanica, od 31 megavata, koja bi zadovoljila potrebe korisnika zone. Iako bi ovu trafostanicu trebalo da postavi EPS, gradska uprava snosiće polovinu troškova. Pored „Jazakija“, u industrijskoj zoni već je u izgradnji šest fabrika koje bi naredne godine uposlile 1.900 radnika. Ove godine više od 20 domaćih i stranih firmi kupilo je zemljište u zoni, a u pregovorima su još desetak firmi od čega pojedine iz Nemačke, Italije, Turske… Inače, severozapadna industrijska zona najveća je u Srbiji, prostire se na 600 hektara, od čega je 200 hektara namenjeno poslovanju u režimu slobodne zone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari