PKC Wiring Systems: Za noćni rad nula dinara dodatka 1Foto: Radnik.rs

Prema tvrdnji radnika ove fabrike, nakon nadzora, poslodavac je počeo da beleži noćni rad u obračunu zarade, ali i dalje ne isplaćuje uvećanu zaradu radnicima koji rade noću.

Inspekcija rada je prilikom nadzora u fabrici „PKC Wiring Systems” doo u Smederevu u aprilu 2019. utvrdila da poslodavac istu platu isplaćuje radnicima koji rade i onima koji ne rade noćnu smenu iako se noćni rad po zakonu plaća više od rada danju.

Prema tvrdnji radnika ove fabrike, nakon nadzora, poslodavac je počeo da beleži noćni rad u obračunu zarade, ali i dalje ne isplaćuje uvećanu zaradu radnicima koji rade noću. Iz inspekcije rada upućuju radnike da na sudu ospore zakonitost nejednakog vrednovanja noćnog i dnevnog rada.

Prva, druga ili treća smena, plaća mi se uvek isto”

Sadašnji zaposleni i bivši radnik smederevske fabrike “PKC Wiring Systems” d.o.o koja proizvodi kablove za kamione, pristali su da za portal Radnik.rs govore pod zaštićenim identitetom o problemu neisplaćivanja uvećane zarade za noćni rad.

Radnici su svi u suštini nezadovoljni jer se treća smena ne plaća dodatno. Ne smeju da se bune jer poslodavci prete. Znate kako je u današnje u vreme u fabrikama”, kaže bivši radnik smederevske fabrike.

On navodi da mu se od prvog dana noćni rad nije plaćao dodatno, a da u ugovoru o radu piše da je rad noću i u smenama „vrednovan prilikom utvrđivanja osnovne zarade Zaposlenog“.

Zakonom o radu je, inače, propisano da zaposleni ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad noću i to najmanje 26% od osnovice ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju osnovne zarade. Poslodavac dakle može da uračuna noćni rad u osnovnu zaradu, što znači da je prilikom utvrđivanja visine plate noćni rad uzet u obzir.

Međutim, prema tvrdnji bivšeg radnika ove fabrike, postoje fabričke linije koje rade treću smenu i one koje ne rade treću smenu, odnosno ne rade noću. Zarada radnika na obe fabričke linije je, prema njegovoj tvrdnji, ista.

Radnik „PKC Wiring Systems“ d.o.o. potvrđuje da se noćni rad ne plaća dodatno.

Da li je prva, druga ili treća smena, plaća mi se uvek isto, kao nadnica. Ima radnika koji ne rade treću smenu, a to je manji broj zaposlenih. Pre nekog vremena je sindikat imao peticiju među zaposlenima da nam se plaća treća smena, ali od toga nije ništa bilo“, kaže on.

Prema rečima ovih radnika, njihova prosečna plata sa bonusima, koji variraju iz meseca u mesec, iznosi od 30 do 35 hiljada dinara.

Inspekcijski nadzor zbog neisplaćivanja noćnog rada

Iz Ministarstva za rad su u odgovoru na pitanja portala Radnik.rs o ovom slučaju naveli da je inspekcija rada sprovela vanredni inspekcijski nadzor u „PKC Wiring Systems“ doo u aprilu 2019. godine po anonimnoj prijavi zaposlenih koji su se potpisali kao „radnici treće smene“.

Kako se navodi, tokom inspekcijskog nadzora je utvrđeno da obračun zarada „ne sadrži sve propisane elemente“, odnosno „nisu navedeni sledeći podaci: provedeni časovi rada noću, časovi prekovremenog rada i časovi rada“.

Nadzorom je utvrđeno da poslodavac jednaku zaradu isplaćuje zaposlenima koji rade i koji ne rade u trećoj smeni, a rade na istim radnim mestima, poseduju isti stepen stručne spreme, obrazovanja, znanja i sposobnosti“, piše takođe u odgovoru Ministarstva portalu Radnik.rs.

Inspektor rada je, prema navodima, naložio poslodavcu da od aprila 2019. godine, i ubuduće, „svim zaposlenima dostavlja obračune zarada u kojima će biti navedeni i sledeći podaci: provedeni časovi rada noću, časovi prekovremenog rada i časovi rada u smeni“. Takođe, naloženo je da zatraži mišljenje sindikata o merama bezbednosti i zaštiti života i zdravlja na radu zaposlenih koji rad obavljaju noću.

Inspektor rada je, dva meseca kasnije, u junu, izvršio kontrolni inspekcijski nadzor i utvrdio da je poslodavac „postupio po naloženim merama“, kako piše u odgovoru.

Inspektor rada je utvrdio da se obračuni zarada dostavljaju svim zaposlenima kod poslodavaca i da se od maja meseca 2019. godine svim zaposlenima koji obavljaju rad noću, u obračunskim listama iskazuju časovi koje provedu radeći noću“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Noćni rad samo evidentiran“

Bivši radnik ove fabrike dostavio je portalu Radnik.rs svoj obračun zarade za maj 2019. godine u kom je, kako navodi, nakon inspekcijskog nadzora prvi put evidentiran noćni rad.

Međutim, u obračunu koji nam je dostavljen je navedeno kao stavka „noćni sati za isplatni listić“, navedeno je da je radnik ima 40 sati noćnog rada, ali je naveden koeficijent 0 (nula). U obračunu nigde nije navedeno koliki deo zarade radniku sleduje za noćni rad, odnosno koliko se radniku isplaćuje za tih 40 sati noćnog rada, već je zarada iskazana kroz druge stavke (redovan rad po satu, mesečni bonus itd.).

Nakon nadzora noćni rad i dalje nije plaćen, samo je iskazano koliko sati se radi i koeficijent je nula“, navodi bivši radnik fabrike.

To potvrđuje i drugi sagovornik koji još uvek radi u smederevskoj fabrici – da je noćni rad iskazan samo u obračunu, ali u zaradi razlike nema.

Mi koji radimo noćnu smenu i dalje smo diskriminisani jer su nam plate iste (kao radnicima koji ne rade noću, prim. aut), a po zakonu treba 26% više da nam plate za noćni rad. Znamo da je noćni rad teži i da utiče na zdravlje ljudi, pa se zato i plaća više“, kaže on.

Ministarstvo za rad je u odgovoru navelo da „u slučaju eventualnog nezakonitog jednakog vrednovanja dnevnog i noćnog rada, zaposleni mogu pred nadležnim sudom da osporavaju zakonitost takvog postupanja poslodavca”. To bi značilo da inspekcija rada ne može da primora poslodavca da isplaćuje uvećanu zaradu za rad noću, već zaposleni to pravo mogu da ostvare u sudskom postupku.

Iz „PKC Wiring Systems“ do kraja rada na ovoj priči nisu odgovorili na pitanja Radnik.rs o isplati uvećane zarade za noćni rad.

PKC Wiring Systems“ u Smederevu je, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), u vlasništvu finske kompanija „PKC WIRING SYSTEMS OY“. Fabrika ima, prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2018. godinu prosečno 1538 zaposlenih, a tu poslovnu godinu završila je sa gubitkom u iznosu od oko 70 miliona dinara (oko 600 hiljada evra).

Fabrika je inače otvorena 2013. godine, a Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je 2014. godine „PKC Wiring Systems“, prema rešenju dostupnom na sajtu Ministarstva finansija, državnu pomoć (subvenciju) u iznosu od 7,5 miliona evra. Jedan od uslova za dodelu državne pomoći bio je da će firma zaposliti „najmanje 1.500 radnika na neodređeno vreme“, kao i da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih u roku od tri godine. Takođe, firma bi trebalo da isplaćuje neto zaradu koja je „najmanje 20% veća od minimalne neto zarade u Republici Srbiji“.

Komisija je ukupan iznos državne pomoći utvrdila polazeći od pretpostavke da prosečna procenjena zarada iznosi 350 evra u dinarskoj protivvrednosti“, navodi se u rešenju.

Radnik.rs nije imao uvid u to da li su ova sredstva isplaćena fabrici PKC.

Portal Istinomer je 2017. godine pisao i da je iz budžeta finansirana i hala u kojoj PKC wiring d.o.o posluje, kao i da ova fabrika ima i druge pogodnosti, između ostalog, na uvoz sredstava potrebnih za proizvodnju ne plaća carinu i druge uvozne dažbine, ne plaća porez na dobit preduzeća, itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari