Devizne rezerve Narodne banke Srbije opale su u oktobru za 86 miliona evra, na 11,27 milijardi evra, objavila je juče NBS. Rezerve su većinom opale zbog izmirenja obaveza prema stranim kreditorima za šta je isplaćeno 63,6 miliona evra, dok su banke po osnovu obavezne devizne rezerve povukle 50,2 miliona evra. Oktobra se u državni budžet slilo 78,5 miliona evra od kredita. Lepa vest je da će, prema tvrdnji guvernera Dejana Šoškića, inflacija u Srbiji nastaviti da pada, ali bruto domaći proizvod imaće manji rast nego što je ranije bilo prognozirano.


Govoreći o rizicima pred kojima se Srbija nalazi zbog krize evrozone, guverner je istakao da Narodna banka Srbije ima mere kojima može da spreči da kriza međunarodnog finansijskog tržišta destabilizuje finansijski sistem Srbije.

„NBS prati zbivanja u svim bankama i kretanje novca, i, za sada, nema zabrinjavajućih pojava“, rekao je guverner. On je istakao da su „pozitivni i ohrabrujući“ svi pokazatelji stabilnosti banaka u Srbiji koje imaju „široku lepezu“ vlasništva. Šoškić je naglasio da banke u Srbiji, u slučaju da njihove matične banke pokušaju da povlače kapital iz Srbije, imaju dobre mehanizme zaštite: Likvidnost, dobra kapitalizacija i veća rezervacija od potencijalnih gubitaka.

Prema podacima NBS, kapital banaka čije su matične banke u Grčkoj, čini 16 odsto ukupne aktive bankarskog sistema Srbije i 18 odsto udela u ukupnim depozitima.

U Narodnoj banci juče je predstavljena i knjiga profesora Oskara Kovača, Rajka Bukvića, Branislava Pelevića, Branka Uroševića i Boška Živkovića pod nazivom „Svetska finansijska kriza – izazovi i strategija“. Ističući vrednost knjige kao važan doprinos razumevanju globalne krize u Srbiji, guverner je ocenio da se epicentar ekonomske aktivnosti seli ka državama koje imaju razvijen sektor razmenljivih dobara.

Plate

Plate u NBS su ispod prosečnih plata u centralnim bankama nekih od susednih zemalja, kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija“, rekao je guverner NBS Dejan Šoškić, odgovarajući na kritike zbog visine svoje i plata svojih saradnika. On je, komentarišući medijske navode o tome da je plata guvernera oko 660.000 dinara, a viceguvernera od 490.000 do 580.000 dinara, istakao da NBS nije budžetski korisnik. Ona ima nezavisne izvore finansiranja, ali i pored toga što su plate više od proseka, Centralna banka ima problem da zadrži mlade kvalitetne ljude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari