Šoškić: Sankcije Zapada prema Rusiji nisu adekvatno odmerene od početka, aktuelna situacija na globalnom nivou dugoročno neodrživa 1Foto: Božidar Petrović/Fonet

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić ocenio je danas za TV Nova S da sankcije Zapada prema Rusiji nisu adekvatno odmerene od početka, da je jedna od njihovih posledica i inflacija koja se beleži u celom svetu pa i Srbiji, i da je aktuelna situacija na globalnom nivou dugoročno neodrživa sa potencijalnim političkim posledicama.

Šoškić je, gostujući u emisiji „Probudi se“, procenio da, ako bi se smanjile tenzije (oko rata u Ukrajini), svet u celini mogao da prođe godinu bez recesije, ali da će, ako ne dođe do toga, najveću cenu platiti Evropa dok će Srbija, koja je vrlo zavisna od Evrope, takođe osetiti „ozbiljne izazove“.

„Morala bi da se ozbiljno revidira trenutna politika Zapada, da shvate da ne treba istajavati na pogrešnim rešenjima. Kada isključite takvog snabdevača kao što je Rusija sa svetskog tržišta i pogledate koliko će građani plaćati benzin ili grejanje i osetiti pad životnog standarda, onda je refleks demokratskih sistema da se traže (političke) promene“, upozorio je Šoškić.

On smatra da je aktuelna situacija dugoročno neodrživa, sa potencijalnim političkim posledicama.

„Čini mi se da postoji visoka saglasnost Zapada u sprovođenju politike sankcija prema Rusiji, a da te sankcije nisu adekvatno odmerene od početka. Sankcije ovakvog tipa mogu biti delotvorne prema malim privredama koje nisu integrisane u globalne lance snabdevanja. Ruska ekonomija, sa druge strane, je šesta na svetu i u evropskom vrhu, a ne proizvodi samo energente, već i rude, metale i hranu“, upozorio je Šoškić.

Ukazao je i na to da se rat u Ukrajini nastavlja sa vrlo teškim posledicama po njene građane Ukrajine.

„Zaustavljanje rata verovatno relaksiralo i globalna ekonomska i energetska pitanja“, rekao je Šoškić, i dodao da danas dosta toga zavisi od toga da li su političari spremni da pronađu adekvatno rešenje.

Kada je reč o inflaciji, Šoškić, koji je i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije, ocenio je da se svet i Srbija „nažalost“ već verovatno nalaze u situaciji kada proizvođači i trgovci u svoje cene uračunavaju buduća inflaciona očekivanja, što stvara „inflacionu spiralu“.

Prema njegovom mišljenju, problem inflacije ne mogu da reše samo centralne banke podizanjem referentnih kamatnih stopa.

„Ne treba očekivati previše od centračnih banaka, jer ova inflacija može da se reši samo otklanjanjem problema u ponudi (robe i usluga) a ti problemi se nalaze u lancima snabdevanja, zbog ukrajinske krize i sankcija Zapada prema Rusiji. Bez kvalitetnih političkih rešenja koji će se izboriti sa takvim problemima, teško je izboriti se sa ovom inflacijom, koja je i posledica sankcija“, upozorio je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.