Udruženje malih akcionara kompanije ATB Sever – Solidarnost, još jednom je javno zatražilo da država poništi privatizaciju te subotičke fabrike elektromotora. Mali akcionari, sada već bivši s obzirom na to da je austrijska kompanija ATB prinudno, pozivajući se na činjenicu da poseduje 95 odsto vlasništva, preuzela njihove akcije, uputili su zahtev Odboru za privatizaciju Skupštine Srbije i zatražili da država preuzme Sever spasavajući tako ovu nekada uspešnu kompaniju sigurnog kraha. Da je situacija alarmantna govori i podatak da je za pet godina otkako je Sever privatizovan, otpušteno oko 2.000 radnika, ugašeni su mnogi veoma važni proizvodni programi, a pre nešto više od mesec dana rukovodstvo je oglasilo i prodaju više objekata zajedno sa proizvodnim programima, ali i radnicima u paketu. Nedavno je prodata i sindikalna imovina preduzeća, vredna oko 200.000 evra, koju čine dva objekta i restoran, sagrađeni zahvaljujući ulaganjima radnika.


Mali akcionari tvrde da ni dokapitalizacija fabrike nije urađena po zakonu, a nisu ispoštovane ni investicione obaveze koje proizlaze iz kupoprodajnog ugovora. Iz Udruženja Solidarnost upozoravaju da će ukoliko uskoro ne stigne odgovor od skupštinskog odbora, organizovati proteste pred Gradskom kućom u Subotici. Uz sve to, potraživanja nekadašnjih radnika Severa nastala po osnovu neisplaćenih zarada, ali i predugovora o prodaji fabrike, kreću se oko 6,8 miliona evra. Kako je ta odredba predugovora u konačnoj verziji izbrisana, radnici su podneli tužbe sudu, od kojih su neke već pozitivno rešene.

Mali akcionari ne gube nadu i procenjuju da bi država, ukoliko bi raskinula ugovor i preuzela vlasništvo nad Severom, mogla da spase fabriku propasti. Utoliko pre što, kako navode, fabrika koja predstavlja važnu kockicu u privrednom mozaiku Subotice ima potencijal za oživljavanje proizvodnje.

Novi vlasnik – austrijska kompanija ATB je, posle preuzimanja Severa, gubitke zbog lošeg poslovanja pokrivao tako što je umanjivao nominalnu vrednost akcija, koja je „oborena“ čak deset puta. Zahvaljujući tim transakcijama ATB je svoj udeo u Severu sa 50 odsto podigao na 95 odsto što mu, prema važećim zakonima Srbije, omogućava preuzimanje i preostalog paketa od četiri odsto, čak i ukoliko manjinski akcionari ne pristanu na ponuđenu cenu od 2.000 dinara po akciji. To se nedavno i dogodilo, a akcionari su samo dobili pismeno obaveštenje da više nisu vlasnici akcija. „Takvu pljačku im nećemo oprostiti i već u januaru krećemo sa protestima“, kaže Vanja Dragojlović, predsednik Udruženja Solidarnost, koje se neće rasformirati sve dok, kako kažu, nepravda ne bude ispravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari