Sprema li Rio Tinto tužbu protiv Srbije? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Globalni rudarski div Rio Tinto ostvario je rekordnu dobit prošle godine usred skoka cijena robe, navodi regionalni sajt SEEBIZ. Dodaje da je kompanija u svom godišnjem izvještaju navela da „istražuje sve opcije“ i „preispituje pravnu osnovu“ odluke Vlade Srbije da obustavi njegov projekt litija i borata na području Jadra.

Izjava je povećala zabrinutost da bi kompanija mogla podnijeti tužbu sudu.

U tekstu se navodi da je neto zarada Rio Tinta prošle je godine dosegla rekordnih 21,09 milijardi dolara što je 116 odsto više nego 2020. Poput svojih konkurenata uključujući Glencore i BHP, anglo-australska kompanija imala je koristi od snažnog rasta rudarskih proizvoda, navodi SEEBIZ.

Rio Tinto je računao na projekt za rudarenje i preradu litijuma i borata u Srbiji kako bi profitirao od očekivanog porasta potražnje za baterijama za električne automobile i drugim oblicima skladištenja energije, ali je zaustavljen u januaru. Srpska Vlada je poništila prostorni plan za taj projekat pod pritiskom masovnih protesta zbog zabrinutosti za životnu sredinu koju bi moglo da ugrozi najavljeno otvaranje rudnika podzemne eksploatacije i prerade. Premijerka Ana Brnabić rekla je da Rio Tinto „apsolutno nije dao dovoljno informacija“ vlastima i stanovništvu pogođenih područja Jadra i Rađevine I tvrdila je da je Vlada Srbije tim potezom ukinula sve dozvole i odluke.

– Razočarani smo ovom objavom i posvećeni smo istraživanju svih opcija i razmatramo pravnu osnovu odluke i implikacije za naše aktivnosti i ljude u Srbiji, naveo je Rio Tinto u godišnjem izvještaju, što je povećalo zabrinutost u Srbiji da je mogao iznijeti stvar na sud.
Ponovio je taj stav nekoliko puta u cijelom dokumentu. Kompanija je za projekt u julu prošle godine izdvojila 2,4 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari