Srpska dijaspora prošle godine poslala je više od 5,5 milijardi dolara deviznih doznaka u Srbiju, čime je sa više od 15 odsto učestvovala u bruto domaćem proizvodu Srbije – izjavio je juče ministar za dijasporu Srđan Srećković, otvarajući Međunarodnu konferenciju o novčanim doznakama srpske dijaspore. On je naglasio da su rođaci u inostranstvu u kriznoj godini poslali čak 10 odsto više novca u maticu.


Srećković je, međutim, kao lošu vest apostrofirao da se taj prihod, koji odgovara cifri od oko 700 dolara po glavi stanovnika, prevashodno koristi za potrošnju, a ne za investicije. On je zato najavio plan 150 projekata koji će biti ponuđeni dijaspori za ulaganje. Ministar je dodao da se Srbija po visini doznaka od emigranata svrstava među prvih 15 zemalja u svetu i da najviše sredstava, čak 32,2 odsto priliva od deviznih doznaka, dolazi iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, SAD, Hrvatske i Francuske.

Bojan Marković, viceguverner Narodne banke Srbije, izneo je nešto drugačije brojke, po kojima je tokom prethodne godine u Srbiju po osnovu doznaka pristiglo 3,2 milijarde evra, odnosno 4,6 milijardi dolara. „Ta sredstva ne idu u štednju ili investicije, već na potrošnju, tako da doznake predstavljaju mač sa dve oštrice, pošto ih građani koriste i za kupovinu uvozne robe, čime se povećava spoljnotrgovinski deficit“, rekao je Marković.

Kurs se stabilizovao

Viceguverner Bojan Marković izjavio je da centralna banka ima dovoljno deviznih rezervi da spreči preterane dnevne oscilacije kursa. On je ukazao da je, posle sezonskih pritisaka na dinar početkom godine, kurs od marta stabilizovan i da trenutno postoje blagi pritisci na jačanje domaće valute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari