Za uspešan prelazak na poizvodnju energije koja ne emituje gasove staklene bašte potrebna ulaganja od četiri biliona dolara godišnje 1Foto: Shutterstock/The Banjara Man

Da bi se ostvario uspešan prelazak na poizvodnju energije koja ne emituje gasove staklene bašte, u narednoj deceniji potrebnbo je globalno svake godine investirati bar četiri biliona dolara, javlja CNBC, pozivajući se na izveštaj jedne od najvećih svetskih investiciono-finansijskih kompanija BlekRok.

Za efikasnije finansiranje tranzicije na zelenu energiju moraju se udružiti javni i privatni sektor, naročito u Azijsko-pacifičkom regionu, konstatuje se u izveštaju „Scenario tranzicije Instituta za investicije“.

Prošle godine u svetu je u te svrhe investirano 1,8 biliona dolara, što jedan od vodećih stručnjaka ove kompanije Majkl Denis ocenjuje kao – nedovoljno.

Uprkos tome što su ulaganja u proizvodnju čiste energije povećana, jer su 2004. godine iznosila skromnih 33 milijarde, kao i činjenice da je u svetu do danas ukupno u ove svrhe investirano čitavih 19 triliona dolara, dalji napori investitora moraju biti veći, ocenio je Denis.

Stopa rasta uloženog kapitala kreće se u dobrom pravcu, ali se i dalje beleži nedostatak potrebnih ulaganja od čitavih 18 biliona dolara koliko bi, dodatno, trebalo investirati u eliminaciju emitovanja štetnih gasova u svetu, tvrdi taj ekonomski stručnjak.

U izveštaju se navodi da su analitičari Blek Roka razgovarali sa predstavnicima 200 velikih investitora i da je 56 odsto njih naglasilo kako planiraju povećanje daljih ulaganja u tu vrstu energetske tranzicije u naredne tri godine. Posebno se napominje kako više od 40 odsto ispitanika tvrdi da im je investiranje u zelenu tranziciju najvažniji oblik delovanja u narednim godinama.

Za realizaciju globalnih promena u proizvodnji energije potrebno je i koordinirano delovanje državnih organa, promena politike cene i deregulacija tržišta energije kao i strateška upotreba globalnih fondova za razvoj kako bi se inspirisalo dodatno finansiranje u održivu energiju i značajno smanjenje zagađenja, objašnjava Majkl Denis.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA) u svetskoj proizvodnji energije fosilna goriva poput nafte, gasa i uglja, učestvuju sa oko 80 procenata, ali i da će njihovo učešće do 2030. godine opasti na manje od 73 odsto.

Napominje se da su fosilna goriva najveći zagađivač atmosfere i da je njihova emisija direktno povezana sa šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari