Sremska Mitrovica dobija lučko pristanište za putnike 1Foto: mitrovica.info

U Sremskoj Mitrovici biće otvoreno lučko pristanište za putnike, a zvanično otvaranje planirano je za 6. mart u 11 časova.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, pristanište će se nalaziti u neposrednoj blizini gradskog centra na kraju Parobrodske ulice.

Ovo pristanište će predstavljati posebnu zanimljivost potencijalnim turistima koji vole putovanja brodom, koji će brzo i lako moći da obiđu bogatu istoriju Sremske Mitrovice, pogotovo antičkog Sirmijuma.

Otvaranju pristaništa će, prema dosadašnjim najavama, prisustvovati ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ovaj portal podseća da je Agencija za upravljanje lukama Sremsku Mitrovicu proglasila za jedno od devet lučkih područja u Republici Srbiji, tako da će se međunarodnim putničkim pristaništem povezati sa celim svetom, a turistima približiti kulturne i istorijske znamenitosti grada.

Poznato je da pristaništa povećavaju lokalne i ukupne prihode od nautičkog turizma.

Zanimljivo je da Parobrodska ulica koja izlazi na reku Savu, gde će međunarodno putničko pristanište biti stacionirano, svoj naziv duguje upravo brodovima koji su odatle saobraćali mnogo decenija ranije.

Od januara 1919. godine, Mitrovčani su mogli rano ujutru utorkom, četvrtkom i subotom da putuju lađom do Beograda.

Istim putem su mogli da se vrate ponedeljkom, sredom i petkom u predvečernjim časovima, a ova praksa je potrajala jedan dobar period.

Sremskomitrovački portal podseća da je Agencija za upravljanje lukama raspisala javni poziv za izbor operatera za obavljanje lučke delatnosti u Sremskoj Mitrovici, za šta je izabrano privredno društvo GEO-PROJEKT SM doo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.