Pitanje koja ovih dana zaokuplja pažnju crnogorske javnosti odnosi se na sudbinu Duvanskog kombinata u Podgorici koji je, uprkos tradiciji dužoj od jednog veka (fabrika je osnovana 1903. godine), završio u stečaju.

Nameću se i pitanja: Da li je proizvodnja nove marke cigareta pod nazivom „Kleopatra“ pokrenuta u toj fabrici – legalna, kao i to da li postoji veza između DKP i Novog duvanskog kombinata osnovanog krajem prošle godine. Ono što, međutim, posebno brine manjinske akcionare DKP koji tvrde da su oštećeni jer ne mogu svoje akcije da prenesu u Novi kombinat, jeste činjenica da bi u slučaju likvidacije DKP, mogli da ostanu bez tih hartija od vrijednosti. Priča o Duvanskom kombinatu i Novom duvanskom kombinatu aktuelizovana je prvo zbog proizvodnje nove marke cigareta jer je, kako su javili neki mediji, riječ je o sumnjivom poslu, s obzirom na to da se ne zna ko je naručilac i kom tržištu su namijenjene.

Ta, na prvi pogled, konfuzna situacija izazvala je sumnju da je u DKP ponovo, kao devedesetih godina prošlog vijeka kada su po tvrdnjama mnogih u ovom kombinatu švercovani najpoznatiji evropski i svjetski brendovi, počeo šverc cigareta. Sumnje u legalnost posla dodatno je pojačalo ćutanje izvršnog direktora i stečajnog upravnika fabrike koji nisu bili spremni da medijima daju informacije u vezi s tim. Jedino se oglasio minisitar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Miloševič koji je potvrdio da je riječ o legalnom poslu i da je „Kleopatra“ namijenjena tržištu UAE. „U pitanju je legalan posao. Cigarete se izvoze u Ujedinjene Arapske Emirate, carine se po propisu a dobijeni novac se uplaćuje na račun fabrike“, izjavio je ministar Milošević krajem jula u Skupštini Crne Gore odgovarajući na poslaničko pitanje. On je tada takođe kazao da dug DKP iznosi 37 miliona eura od čega 2,4 miliona čine neisplaćene zarade zaposlenih i da ne postoji pravna i druga povezanost sa Novim duvanskim kombinatom.

O poslovanju DKP nije želio da govori ni predsjednik Odbora direktora, Ilija Kraćković, inače uspješni crnogorski privrdenik. Na pitanje novinara Danasa da li ima istine u pisanju pojedinih medija da je proizvodnja cigareta nije u skladu sa zakonom i kakva je veze između DKP I NDK kratko je odgovorio: „Proizvodnja u Duvanskom kombinatu je legalna. Stanje je redovno a sa novoosnovanim duvanskom kombinatom (NDK) nemamo nikakve veze“, kazao je Kračković. No, manjinski akcionari DKP, njih 4.368, koji posjeduju 48 odsto akcija starog kombinata smatraju da ih je Vlada Crne Gore oštetila „jer nas nema u vlasničkoj strukturi NDK“. Oni, takođe, tvrde da je Vlada, u prethodnih deset godina, namjerno obezvrijedila DKP a zatim formirala Novi duvanski ugrožavajući time manjinske akcionare i njihove porodice.

– Sve je urađeno da nakon stečaja i likvidacije DKP u vlasničkoj strukturi NDK nema 4.368 manjinskih akcionara starog kombinata. Zbog toga ćemo tražiti odgovornost za sve one koji su u ime države upravljali kompanijom. Cilj nam je da dokažemo da 48 odsto kapitala nije moglo da nestane preko noći i da u namjerno proizvedenom stečaju ostatak kapitala nije mogao postati isključivo imovina Vlade Crne Gore – ističe za Danas Žarko Knežević, predsjednik Udruženja manjinskioh akcionara DKP i podsjeća da je zbog toga organizovano nekoliko protetstnih okupljanja ispred DKP i zgrade Vlade Crne Gore i da je novi protest zakazan za kraj avgusta.

Kada je riječ o Novom kombinatu čiji je većinski vlasnik (75 odsto) Vlada Crne Gore, dok opštini Podgorice pripada 25 procenata, u ovom trenutku se zna samo lokacija za novu fabriku koja se nalazi na izlasku iz Podgorice prema Tuzima. Pošto prvi tender za izgradnju fabrike nije uspio, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade Crne Gore raspisao je, 3. avgusta, drugi tender. Izvršna direktorica NDK Dejana Šuškavćević izjavila je da su posle raspisivanja prvog tendera tri kompanije bile otkupile tendersku dokumentaciju ali da ni jedna nije dostavila ponudu pa je zbog toga raspisan novi. Inače, prema ugovoru koji je potpisan sa kompanijom Zetagradnja, kupcem zemljišta na kojem se nalazi sadašnji kombinat, fabrika bi trebalo da se iseli do 1. aprila 2013. godine.

Oporavak umesto stečaja

Stečaj u Duvanskom kombinatu Podgorica otvoren je u maju 2010. godine iako bivši radnici tvrde da bi kroz reorganizaciju ova fabrika mogla stati na noge. Kao argument za tu konstataciju navodi se da DKP ima prepoznatljiv asortiman cigareta kao i podatak da se procenjuje da je crnogorsko tržište duvana „teško“ više od 100 miliona eura. Uz to, gajenje duvana u okolini Podgorice ima tradiciju dugu više od jednog vijeka a svojevremeno je od duvana koji dobro uspijeva i na siromašnijem tlu veliki broj porodica obezbeđivao solidnu egzistenciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari