"Pink slika sveta prikriva realnost, naročito pred izbore": Šta se krije iza tvrdnje vlasti o rekordnom prometu aerodroma u Nišu nakon njegovog podržavljenja? 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Aerodrom u Nišu ubeležio je 422.256. putnika, što je rekordni broj poslednjih godina, saopštili su juče predstavnici gradske vlasti i te vazdušne luke, uz još jednom ponovljenu ocenu da je njeno besplatno ustupanje Republici od strane Grada pre pet godina bila „dobra i opravdana odluka“.

Kritičari takve odluke, pak, i dalje ocenjuju da je ona bila pogrešna, jer je između ostalog država loš vlasnik, pogotovu kada ima veći broj javnih preduzeća kojima gazduje, a da je dobar rezultat Aerodroma u Nišu puka posledica milionskog budžetskog sufinansiranja novoustanovljenih „linija od javnog interesa“ na kojima leti Er Srbija.

Ovakva finansijska privilegija nacionalne avio kompanije, pritom, sve ozbiljnije ugrožava letove lou-kost kompanija iz Niša, koje ih u poslednje vreme obustavljaju, mada su ih državni zvaničnici prethodno najavljivali kao prioritet i budućnost ovog aerodroma, navode oni.

„Ispratili smo sada 422.256. putnika i težimo ka milionitom. Ovaj rekord, kojim je oboren prethodni iz 2019. godine, još je jedan dokaz da je odluka da država preuzme aerodrom u Nišu bila opravdana“, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski, ponavljajući identičan zaključak svog prethodnika, Darka Bulatovića, koji je kao gradonačelnik, 2018. godine, sa resornom ministarkom Zoranom Mihajlović potpisao ugovor o besplatnom preuzimanju „Konstantina Velikog“ od strane Republike.

"Pink slika sveta prikriva realnost, naročito pred izbore": Šta se krije iza tvrdnje vlasti o rekordnom prometu aerodroma u Nišu nakon njegovog podržavljenja? 2
Foto: Aerodom u Nišu facebook

Sotirovski i Mihajlo Zdravković, direktor društva Aerodromi Srbije, kojem pripada i Niški, pohvalili su odluku države da Er Srbija i u naredne četiri godine iz Niša i Kraljeva leti na deset linija „od javnog interesa“- što znači da su one nekomercijalne i subvencionisane iz državnog budžeta- za šta će se izdvojiti skoro 34 miliona evra.

Nacionalna avio-kompanija će, tako, sa aerodroma u Nišu saobraćati do sedam destinacija – do Frankfurta, Kelna, Ljubljane, Atine, Tifta, Istanbula i Beograda, a sa kraljevačke „Morave“ do Istanbula, Tifta i Soluna.

Linije je „dobila“ prošlog meseca na tenderu, na kojem je bila jedini ponuđač, a nakon što ih je Vlada svojom odlukom nešto ranije proglasila za „javni interes“.

Do svih tih destinacija Er Srbija već leti od početka prošle godine.

Mladen Jovanović, budžetski ekspert i jedan od predstavnika Inicijative “Ne damo niški aerodrom”, kaže da je ovakvo „obaranje rekorda“ Niškog aerodroma dokaz da u Srbiji „istovremeno postoji i realnost i politička propaganda vlasti koja pokušava da tu realnost prikrije, gotovo pregazi i pretvori je u Pink sliku sveta“.

"Pink slika sveta prikriva realnost, naročito pred izbore": Šta se krije iza tvrdnje vlasti o rekordnom prometu aerodroma u Nišu nakon njegovog podržavljenja? 3
Mladen Jovanović: Foto Medija centar Beograd

„Šta je realnost? Od državnog preuzimanja aerodroma broj lou- kost linija je prepolovljen. Gde su linije koje su praktično stvorile aerodrom u Nišu- Bergamo, Malme, Cirih, kao i brojne linije ka nemačkim gradovima? Više ih nema. Zamenjene su linijama u poslovnom interesu Er Srbije koje moraju da budu subvencionisane sa 34 miliona evra da bi uopšte postojale. Ne zaboravite- SNS je došao na vlast u Nišu 2012. tvrdnjom da su subvencije avio linija sa Niškog aerodroma oblik korupcije, pa čak i krađe“, kaže Jovanović za Danas.

On dodaje da ne treba zaboraviti ni činjenicu da Grad Niš i dalje duguje ogroman novac za zemljište Aerodroma koje je Republika preuzela zajedno sa njim, čime se dobija „samo delimična slika haosa koji se prikriva iza poklonjene karte za rekordnog putnika“.

„Što bi Valtazar Bogišić rekao, u duhu svog vremena, kao pravni aksiom koji važi i za Niški aerodrom – ’Što se grbo rodi, ni vreme ne ispravi’. Ceo proces otimanja aerodroma u Nišu je urađen toliko ishitreno, brzopleto, površno, da nikakvo slikanje i izjave radi političkih poena više ne mogu da učine priču o njemu ružičastom“, kaže.

Jovanović i drugi sagovornici našeg medija su prethodno ocenili da ova i druge slične odluke služe za „pokrivanje tragova zločina“ pred predstojeće izbore.

„Bez tih linija, postalo bi bolno očigledno da je Niški aerodrom spao sa 12 lou- kost linija iz 2018. godine, plus nekoliko povremenih linija poput Svis era, na svega šest nisko- tarifnih linija. Niti jedna nova linija nije otvorena sa bilo kojom drugom kompanijom, a u međuvremenu su obe lou kost kompanije, i Rajaner i Viz er, proširile ponudu iz okruženja, pa čak i iz Beograda“, rekao je tada Jovanović.

Aerodrom u Nišu je, inače, prvi put dobio linije „od javnog interesa“ u martu 2019, kada je Vlada za takve proglasila njih 12, a na tenderu pobedila Er Srbija, kao „ponuđač sa jedinom ispravnom ponudom“.

Zvaničnici su saopštili da će letovi nacionalne avio-kompanije biti subvencionisani u periodu od 1. jula 2019. do 30. juna 2023, a prema dostupnim podacima za takav aranžman izdvojeno je ukupno 1,8 milijardi dinara.

Krajem 2021, međutim, Vlada je promenila odluku, te je za linije od javnog interesa proglasila „samo“ njih sedam.

Na tenderu za smanjeni broj linija pobedila je ponovo Er Srbija, kao jedini ponuđač, a za letove do 2023. godine dobila je 2,9 miljardi dinara, iako njeni avioni od početka kovid epidemije u martu 2020. uglavnom nisu saobraćali.

 

Od 12 avio-linija iz Niša skoro polovinu plaćaju svi građani Srbije

Na niškom aerodromu trenutno ima 12 redovnih linija, od kojih njih pet- do Istanbula, Kelna, Ljubljane, Frankfurta i Beograda, kroz državne subvencije Er Srbiji plaćaju svi građani Srbije.

Lou- kost kompanija Rajaner trenutno leti samo do Malte i Beča i Stokholma.

Loukoster Viz Er saobraća jedino do Beča, Bazela, Dortmunda i Memingema.

 

Milionski dugovi Grada Niša za ustupljeno zemljište Aerodromu, a kolike su kamate?

Osnivačka prava i imovina Niškog aerodroma su besplatno preneti sa Grada na Republiku u avgustu 2018. godine.

Resorna ministarka Mihajlović i gradonačelnik Bulatović, koji su potpisali ugovor, tada nisu saopštili detalje, ali je resorno ministarstvo potvrdilo za Danas da “ne postoje dokumenti” kojima se država obavezala da će da preuzme bilo kakve obaveze prema Aerodromu i Gradu Nišu.

Uprkos tome, Mihajlović je tada navela da će “državne investicije”, kao i novi toranj kontrole letenja, omogućiti da niški aerodrom, kao “strateški za Srbiju”, bude ne samo “alternativni aerodrom beogradskom“ već i „jedan od vodećih u ovom delu regiona“.

Bulatović je nešto kasnije ustvrdio da će država „oprostiti“ dug Niša za aerodromsko zemljište, navodeći da je njegovo otpisivanje „u proceduri“, a ugovor po kojem je nastao u „fazi raskida“, što se ispostavilo kao netačno.

Prema dostpunim podacima, Niš duguje Ministarstvu odbrane više od 2,4 miliona evra za ustupljeno zemljište od 157 hektara za proširenje aerodroma, zbog čega je preuzeo obavezu izgradnje stanova od 21.000 kvadratnih metara za pripadnike Vojske Srbije.

Ugovor iz 2010. godine predviđa da je Grad Niš obavezan da kompletan dug izmiri do 29. jula 2020. godine, od kada će, na ime ugovorne kazne, za svaki dan kašnjenja plaćati 6.313 evra u dinarskoj protivrednosti.

 

Šta je sa obećanjem da će Aerodrom u Nišu biti stecište lou-kost kompanija?

Republički i gradski zvaničnici su nakon besplatnog podržavljenja aerodroma Konstantin Veliki najavljivali da će on prioritetno biti sedište lou- kost kompanija u Srbiji, te da će država u tom cilju izdvajati značajnija sredstva.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je još sredinom 2014. godine saopštila da će Vlada pomoći „Konstantinu Velikom“ da postane „stecište niskotarifnih avio- kompanija u Srbiji“.

Ona je kazala da u tom cilju Vlada planira ulaganje u opremanje aerodroma u iznosu od tri do pet miliona evra.

I predstavnici Niškog aerodroma su godinama unazad naglašavali da on može da ponudi najniže cene nisko- tarifnim kompanijama, a da su njegova prednost i vremenski uslovi, odlična lokacija i blizina Koridora 10.

 

Protesti…i?

Odmah nakon odluke Gradskog veća Niša iz marta 2018. da se državi besplatno ustupi Aerodrom, koji je u prethodne tri godine beležio značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika, započeli su građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

Na protestima je izražena sumnja da republička vlast preuzimanjem želi da narednih godina ograniči broj putnika na “Konstantinu Velikom” u korist koncesionara beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, francuske kompanije Vansi erport.

Državni zvaničnici su kasnije potvrdili da koncesioni ugovor predviđa državnu odšetu Vansiju ukoliko niški i drugi aerodromi u radijusu od 150 do 230 kilometara od Beograda usluže više od milion putnika godišnje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari