Stanojević: Podići zasade autohtonih sorti vina sa osam na 20 odsto 1Foto: Konferencija “Prokupac - rođen u Srbiji”

Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od prokupca. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom.

Inostrani novinari, kupci i stručnjaci će posetiti vinogorja i vinarije u Srbiji u kojima se uzgaja i proizvodi prokupac i na licu mesto se upoznati sa tom sortom vinove loze. Tako će se naši gosti ovih dana, uveriti da je prokupac značajna sorta, od koje se proizvode vrhunska i autentična vina – izjavio je Tomislav Ivanović iz “Vinske kulture” na konferenciji “ Prokupac – rođen u Srbiji”, koja je danas održana u Beogradu u okviru šestog međunarodnog Dana Prokupca u organizaciji “Vinske kulture” i uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu.

Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao je da je vinski sektor prepoznat kao strateški važan za razvoj ekonomije Srbije što pokazuju podsticaji u iznosu od 11 miliona evra za vinare, od čega je tri miliona evra za nove zasade sa ciljem da se dođe do površine od 300 hektara novih zasada.

– Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, prokupcu, ali i bagrini, tamjanici i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo osam odsto zasada, a plan je da ih bude 20 odsto u narednih nekoliko godina. Fokus je i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu. Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje – naglasio je Stanojević.

Suzan Fric direktorka misije USAID-a u Srbiji istakla je da je isticanje Prokupca način da se ljudima skrene pažnja na priču o divnim srpskim vinima i da Srbija dobije zasluženo mesto na svetskoj vinskoj mapi.

– USAID podržava Dan prokupca drugu godinu zaredom, i drago mi je što događaj raste, uprkos izazovnim vremenima za ugostiteljsku industriju. Naš cilj je da vidimo kako se srpska privreda razvija i stvara nove mogućnosti za svoje talentovane ljude. A srpski poljoprivredni sektor, uključujući i vino, ima važnu ulogu u postizanju ovog cilja – naglasila je Suzan Fric.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari