U predmetu formiranom na osnovu prošlonedeljne inicijative radikala i predloga DSS za ocenu ustavnosti Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i vladinih i skupštinskih odluka u vezi sa ovim dokumentom, Ustavnom sudu Srbije nije upućen zahtev za zastoj postupka, rečeno je Danasu u ovom sudu. USS je, kako je potvrđeno našem listu, na osnovu pomenutih zahteva SRS i DSS formirao predmet i odredio sudiju izvestioca i stručnog saradnika.


Što se tiče ranijih zahteva za ocenu ustavnosti vladinih uredbi za sprovođenje briselskih sporazuma o slobodi kretanja, katastarskim knjigama, i visokoškolskim diplomama, koji su podneti u oktobru 2012, USS treba da se odredi o zahtevu Vlade Srbije od 1. aprila 2013. da u ovim predmetima zastane s postupkom do, kako je navedeno u zahtevu, „donošenja posebnog zakona kojim će se urediti suštinska autonomija AP KiM“. USS tek treba da se odredi po ovom vladinom zahtevu, a ovi predmeti uvršteni su u Plan rada suda za period april-jul 2013.

U USS objašnjavaju da, u skladu sa Zakonom o Ustavnom sudu, Sud u toku postupka, na zahtev donosioca osporenog opšteg akta, može pre donošenja odluke o ustavnosti ili zakonitosti zastati sa postupkom i dati mogućnost donosiocu opšteg akt da u određenom roku otkloni uočene neustavnosti ili nezakonitosti. Ako se u određenom roku neustavnost ili nezakonitost ne otklone, Ustavni sud nastavlja postupak.

U USS ne žele da komentarišu zbog čega nisu ispoštovali rok na koji se sredinom februara zvanično, u pisanoj formi, obavezao pred predstavnicima skupština opština sa severa KiM da će do kraja marta saopštiti ocenu ustavnosti spornih vladinih uredbi. Srbi sa severa KiM tada su rekli da im je u USS, između ostalog, objašnjeno da „nema zastoja u procesu, zato što nema mesta prigovoru Ministarstva pravde“, koje je ranije tražilo da se ocena ustavnosti vladinih uredbi odloži zbog pripreme zakona o suštinskoj autonomiji KiM.

Prema ranijim podacima koje je USS dostavio Danasu, ovaj sud se povodom inicijative za ocenu ustavnosti vladine uredbe za sprovođenja sporazuma s Prištinom o slobodi kretanja obratio Vladi Srbije 14. novembra 2012. tražeći odgovor u roku od 30 dana, a 27. novembra Vladi su prosleđeni i predlozi DSS za ocenu uredbi o slobodi kretanja i visokoškolskim diplomama. Tog 27. novembra USS je Vladi poslao i predlog DSS o oceni ustavnosti Uredbe o sprovođenju sporazuma o katastru, sa rokom za odgovor od 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari