Štetan izmeštaj Uprave za agrarna plaćanja 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Iako je i do sada bilo naznaka o štetnom izmeštanju Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd i nemogućnosti korišćenja sredstava iz IPARD fondova Evropske unije, do sada nije bilo nikakvih zvaničnih reagovanja republičke vlasti.

– Zbog toga je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uputio pismo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću.
Kako se navodi, uprava za agrarna plaćanja od osnivanja pa do premeštanja u Beograd, početkom 2015. godine je uspešno radila.

„Uprava je osnovana na osnovu Zakona o poljoprivredi sa ciljem da se, pre svega, vrši podsticaj u oblasti agrara preko pretpristupnih fondova EU. Uprava za agrarna plaćanja imala je centralno mesto za podsticaj, od raspisivanja konkursa do kontrole namenskog korišćenja sredstva. Politički uslov je ispunjen dobijanjem kandidature za članstvo još u martu 2012, dok tehnički uslovi nisu ispunjeni ni do danas“, navodi se u pismu.

Gradonačelnik Zelenović podseća da su ova sredstva, pre svega, namenjena bespovratnom finansiranju za unapređenje agrara, a takođe bitan uslov je da korišćenje podrazumeva kofinansiranje podnosioca zahteva u iznosu 50 odsto cele investicije. Ukupno gledano radi se o veoma velikim sredstvima pogotovo što su smanjene subvencije za poljoprivredu. Od dobijanja kandidature za članstvo, Srbija nije koristila opredeljena sredstva od 162 miliona evra u periodu do 2013, kao ni sredstva od 2014. do 2020. godine u iznosu od 175 milina evra.

S druge strane, ukazuje Zelenović, republička administracija svu krivicu za to pripisuje tome što se Uprava nalazila u Šapcu. Međutim, godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2012. navodi da je „zabeležen napredak u vezi sa pripremama za sistem upravljanja i kontrolu u okviru IPARD-a“ kao i da su „pripreme za sistem upravljanja u oblasti ruralnog razvoja na pravom putu“. To je potvrđeno i tokom tri posete revizora EU (2009, 2010. i 2011. godine) koji su konstatovali da je Uprava institucija u kojoj je postignut najveći napredak u ispunjenju tehničkih uslova i standarda za akreditaciju kompletnog IPARD sistem. Ni u jednom izveštaju Šabac nije predstavljen kao problem, ali je u godišnjem izveštaju EU o napretku za 2013. godinu ukazano da je osnovni problem nedovoljno zapošljavanje kvalitetnih kadrova u Upravi za agrarna plaćanja. Tako izvađeno iz konteksta Ministarstvo za poljoprivredu je to iskoristilo da premesti Upravu u Beograd. Sve do juna 2016. godine revizori EU nisu ni hteli da dođu, i tek nakon što je Srbija poslala akrediticioni paket, i pored naše očigledne nespremnosti, revizori su došli i potvrdili da smo, na žalost, vrlo daleko od akreditacije. U tom procesu, svojom neodgovornošću i neznanjem, rukovodeći ljudi iz Ministarstva poljoprivrede ugrozili su integritet institucije i najverovatnije otežali buduću komunikaciju sa revizorskim timom u procesu akreditacije“, navodi se u pismu.

Zelenović napominje da objekat u Šapcu zadovoljava sve uslove za IPARD akreditaciju, što je potvrđeno i usvojenim akreditacionim planom za 2012. godinu, dok je zgrada u Beogradu u koju je Uprava preseljena apsolutno neuslovna. To stvara dodatne troškove za osposobljavanje objekta, najveća šteta što se ne koriste sredstva iz IPARD fondova. O svemu ovome dovoljno govori i što je za ovo vreme, od oktobra 2012, promenjeno čak pet direktora Uprave za agrarna plaćanja.
Posle svega Zelenović predlaže, da bi se izbegli dalji gubici i proces akreditacije ubrzao, da sedište Uprave za agrarna plaćanja bude u Šapcu, u postojećoj zgradi, a da se sva direktna plaćanja (hektari, mleko, životinje…) vrate u Ministarstvo poljoprivrede, u nekad postojeći sektor za agrarnu operativu.
Iako se radi o pismu sa dobrim namerama dosadašnja praksa pokazuje da se republička vlast ignorantski odnosi prema Šapcu, pogotovo što je Zelenović predsednik opozicione stranke Zajedno za Srbiju. Ovako barem javnost više saznaje o nemerljivim štetama za agrar koje se čine u ime te vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari