Strane investicije nedovoljne za ekonomski oporavak 1Foto: Medija centar

Domaća stručna javnost se slaže sa ocenom koju je nedavno izneo premijer Aleksandar Vučić da je Srbiji potrebno više malih i srednjih preduzeća, ali uz dodatak da to ne može biti ostvareno samo privlačenjem kapitala velikih stranih kompanija.

Naime, premijer je istakao da je Srbiji potrebno više kompanija poput Simensa, Boša i Kontinentala, aludirajući da upravo one i njima slične mogu da „udahnu život“ u mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom i održavanjem, a ne uslugama. Eksperti pak smatraju da to nikako nije dovoljno za oporavak i razvoj srpske privrede.

– Mala i srednja preduzeća svakako imaju ulogu u privrednom životu svake zemlje. Međutim, bitno je naglasiti da ona ne mogu da deluju samostalno odnosno da ne mogu da posluju profitabilno bez oslonca na velike privredne sisteme kakvih u Srbiji gotovo i da nema. Osnovni zadatak takvih preduzeća je da opslužuju velike kompanije odnosno da budu pomoćni segment u njihovim aktivnostima – kaže za Danas LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. On dodaje da je sa slomom industrije u Srbiji, zbog koga su propale velike kompanije, istovremeno došlo i do stagniranja poslovanja malih i srednjih preduzeća. Savić tvrdi da je upravo to razlog što ih nema dovoljno i što ne postižu zadovoljavajuće poslovne rezultate.

Naš sagovornik ističe da orijentacija na velike strane kompanije u rešavanju tog problema ne može da dovede do pozitivnih rezultata.

– Razlog je taj što te kompanije koje ulažu u Srbiju ne čine to zbog toga što su zainteresovane za domaće dobavljače. Naprotiv, one dolaze u Srbiju iz drugih razloga a potrebnu opremu i delove nabavljaju u inostranstvu. Drugim rečima, domaća mala i srednja preduzeća njihovim dolaskom u Srbiju ne mogu ostvariti gotovo nikakvu korist – ističe Savić. Prema njegovim rečima, strane kompanije u Srbiju dolaze uglavnom zbog jeftine radne snage, subvencija koje država daje za zapošljavanje radnika i drugih olakšica a ne zbog dobavljača, to jest domaćih malih i srednjih firmi.

Veliki problem predstavlja to što i te retke velike kompanije koje odluče da posluju u Srbiji odu istog onog trenutka kada im neka zemlja ponudi bolje uslove poslovanja odnosno niže dažbine, dodaje naš sagovornik. Zbog toga su nadležni u našoj zemlji prinuđeni da stranim investitorima odobravaju dodatne povlastice kako ne bi otišli ili kako bi ih privoleli da dođu.

– Suština je da do razvoja malog i srednjeg biznisa u Srbiji ne može doći dok se ne pokrenu velika domaća industrijska preduzeća. Tek tada bi došlo i do celokupnog razvoja srpske privrede. To naravno ne znači da sam ja protiv privlačenja stranog kapitala u Srbiju. Naprotiv, taj kapital i te kako ima svoju ulogu u privredi Srbije. Međutim, proces reindustrijalizacije i oporavak srpskih giganata je osnova za nesmetan rad malih i srednjih domaćih preduzeća. Samo na taj način se može obnoviti adekvatna privredna struktura u Srbiji, od čega će korist imati kako velika tako i mala i srednja preduzeća – zaključuje Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari