Strane investicije nedovoljne za ekonomski oporavak

Savić: Dolazak velikih ulagača ne donosi nikakvu korist malim firmama
Razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji nemoguć bez reindustrijalizacije

Ostavite komentar


  1. Konačno da se načne ta tabu tema o tome da li strane kompanije mogu da donesu privredni razvoj celokupnog Srpskog društva! NE!!! Mogu samo da donesu obično tavorenje ali ne i razvoj! A to još više važi za strane banke kojima pod hitno treba napraviti jaku konkurenciju u vidu barem dve tri jake domaće banke iza kojih će stati država Srbija!

  2. Oživljavanje privrede u Srbiji je nemoguća Ako SE zasniva samo (ili pretežno) na stranim investicijama u MALA I SREDNJA preduzeća.
    Bez osmišljavanja realnih reformskih potezi daljeg industrjskog razvoja Srbije srljamo u dalji ekonomsko-razvojni krah industrije.
    A time ( za poznavaoce stanja industrije u Srbiji) i celine privrede.
    To nikada nisu bile političke želje demagoška obećanja već složeni sistemski zaokret koji bi pratila adekvatna I funkcionalna Ekonomska politika.

  3. Više je nego jasno da je gospodin Savić u pravu. Ne mogu da verujem da se na primer IMT ili ZMAJ ili još na desetine pred -Miloševskih industrijskih giganata ne mogu subvencionisati, a strani investitori mogu i to izdašno. Pa svi znamo da su traktori IMT-539, 540… i zmajevi kombajni neprevaziđeni ne samo za naše uslove. U pitanju je nakaradno shvatanje da će nam strani investitori doneti veći prihod prodajom proizvoda na strana tržišta. Finansijskim marifetlucima taj prihod odlazi u inostranstvo.

  4. E ali zato treba povuci u Ministarstvo privrede nepristrasne strucnjake a ne u svakoj postavci nove vlade sve priuceni (Sertic sa diplomom u 50. godinama, Bojovic u 35. i sl.) pa dok se oni priuce da rade ministarski ili direktorski posao budu novi prevremeni izbori jer ne valja kako rade, jasno je! Nije isto redovne studije i diploma ili magistratura u 20. ili na misice u 50. tek neka privatna! Covek mora da je skolovan da bi postovao skolu a kad nije naravno da misli da sve moze a nista ne moze! I dokle izdaci iz budzeta zbog polupismenih, dokle?

  5. Sve što je napisao prof.dr Ljubodrag Savić je točno. Prva teza je da se jeftinom radnom snagom privuku strani investitori vrši se pritisak na cijene rada, time se djeluje na tržište rada i na integralno tržište pa se ne moženi govoriti o tržišnoj ekonomiji. Subvencije stranim investitorima su "rent seeking praksa" kad su davane povlastice državnim preduzećima. Prema idejama IMF i WB države ne smiju spašavati fabrike, ali države banke mogu sanirati. Sva ekonomska teorija je u službi interesa krupnog kapitala i nema veze sa realnom ekonomijom.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.