Strateške rezerve samo nakratko drže cenu nafte 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Odluka Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da pusti u promet dodatne količine nafte iz strateških rezervi smanjiće enormni skok cena „crnog zlata“ na tržištu, ali takve intervencije ne predstavljaju dugoročno rešenje, odnosno ne mogu biti alternativa završetku vojnih sukoba u Ukrajini koji su i doveli do potresa na berzama, smatra domaća stručna javnost.

Na sastanku u petak, članice IEA su se složile da odobre puštanje nafte iz rezervi na tržište, ali količine koje će se naći u prometu nisu dogovore, zbog čega vest o ovom dogovoru nije prouzrokovala promenu cena na svetskim tržištima. Podsećanja radi, zemlje članice IEA su 1. marta već postigle sporazum o puštanju u promet oko 60 miliona barela nafte, a sada su pravile dogovor o novom kontingentu.

Inicijativa IEA se nameće kao logično rešenje s obzirom da je grupacija najvećih svetskih proizvođača nafte OPEK+ odlučila da poveća proizvodnju za svega 432 hiljade barela dnevno u maju a analitičari ocenjuju da to nije ni najmanje dovoljno kako bi se suzbio negativni uticaj na tržištu nakon što su cene nafte od početka godine porasle za više od 30 odsto.

Nadležni u Međunarodnoj agenciji za energetiku procenjuju da će sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini u aprilu smanjiti ponudu „crnog zlata“ na berzama za oko tri miliona barela ruske nafte dnevno.

Da bi se nadoknadio taj manjak, predsednik Sjedinjenih Američkih Država DŽo Bajden odobrio je da se u narednih šest meseci u promet na dnevnom nivou pusti milion barela nafte iz strateških rezervi te zemlje.

Japanski ministar industrije Koiči Hagijuda izjavio je da će ta zemlja na odgovarajući način delovati po pitanju „oslobađanja“ naftnih rezervi, pri čemu će pažljivo pratiti globalna dešavanja. Da će se priključiti inicijativi IEA izjasnile su se i Južna Koreja, Novi Zeland, Australija i Indija.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da će puštanje u promet nafte iz strateških rezervi dovesti do smirivanja situacije na tržištu, ali samo na „kratke staze“.

– Zemlje članice Međunarodne agencije za energetiku imaju rezerve na nivou od tri meseca. Kolika će količina nafte i naftnih derivata biti puštena u promet pažljivo će biti procenjeno. Te rezerve su ograničene i u slučaju da ih iskoristi u potpunosti IEA bi ostala bez mogućnosti da interveniše na tržištu. Shodno tome strogo će se voditi računa da se postigne pozitivan efekat sa jedne a da se istovremeno ne ostane u potpunosti bez rezervi sa druge strane. S obzirom na aktuelnu situaciju na svetskim berzama kada je reč o količinama i cenama nafte mislim da će biti potrebno da intervencija iz rezervi ovog puta bude veća nego što je to bio slučaj 1. marta – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, nafta iz strateških rezervi će najviše biti plasirana na ona tržišta gde je najviše nedostaje a to su u ovom trenutku zemlje Evrope koje se u značajnijoj meri snabdevaju „crnim zlatom“ iz Rusije.

– Međutim reč je o rešenju koje ne može biti održivo na duže staze. Strateške rezerve nisu neograničene da bi se na njih moglo stalno računati a pitanje je koliko će ratna zbivanja u Ukrajini potrajati. Shodno tome jedini način da se smiri divljanje cena na svetskim berzama je da se poveća proizvodnja nafte u prvom redu u Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Američkim Državama kao i povratak na tržišta nafte iz zemalja poput Irana i Venecuele – ističe Radosavljević.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović takođe smatra da će mera IEA dovesti do smanjenja cena sirove nafte kao i da popunjavanje nedostajućih količina nafte na tržištu iz strateških rezervi nikako ne može biti dugoročno rešenje.

– Ovakve stvari su se dešavale i ranije u slučaju krize ali je suština takvih mera da budu privremene. Drugim rečima, zadatak im je da stabilizuju stanje na tržištu dok se ono ne vrati u normalu. Održavanje aktuelnog stanja na duže staze je nemoguće – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari