Stručnjaci: Srbija može samo od žetvenih ostataka da proizvede zelenog gasa isto koliko se prirodnog gasa sada uveze 1EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Srbija može da proizvede količinu zelenog gasa (metana) koja zamenjuje količine prirodnog gasa koje se sada uvoze samo od žetvenih ostataka – obnovljivih izvora energije u poljoprivrednoj proizvodnji, tvrde stručnjaci.

„Danas, kada smo suočeni ne samo sa enormnim poskupljenjem energenata nego i sa mogućim prekidom snabdevanja i opasnošću da bar mi u Evropi, zbog rusko-ukrajinske krize možemo ostati bez dovoljnih količina prirodnog gasa, pažnja svih, političara, privrednika i naravno građana, usmerena je ne samo na potencijalne već i na sigurne alternative, na rešenja koje zemljama mogu doneti sigurnost snabdevanja, pa samim tim i energetsku nezavisnost“, rekla je za FoNet urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

Prema njenim rečima, jedno od ključnih pitanja je “da li Srbija može da bude gasno nezavisna zemlja?”

Ona je navela da je jedno od mogućih rešenja Wabio tehnologija, kojom se proizvodi biogas, koji se potom koristi za proizvodnju zelenog metana i električne energije iz žetvenih ostataka, pre svega slame i kukuruzovine.

Putniković je navela da je krajnji produkt ove tehnologije električna i(li) toplotna energija u procesima kogeneracije. A može se koristiti i samo za proizvodnju toplotne energije u industriji.

Ona je istakla da je to tehnologija koja se primenjuje uz maksimalnu zaštitu životne sredine.

„Wabio tehnologija kao sirovine može, pored žetvenih ostataka poljoprivredne proizvodnje, koristiti i organske delove komunalnog otpada, otpade sa farmi, mulj nastao preradom otpadnih voda, industrijski organski otpad i svu drugu organsku biomasu. Tom tehnologijom se proizvodi energiju sa negativnim bilansom CO2, jer koristi isključivo otpad kao ulaznu sirovinu“, navela je Putniković.

Ona je dodala da je ta tehnologiji već zaživela.

„Partner na Wabio biogasnim projektima u Indiji je BP British Petroleum, a u Kini China Shipbuilding Industry Company. Biogasno postrojenje termičke snage od 30 MW CNG u Kini je nedavno pušteno u rad“, rekla je Putniković.

Ona je najavila da će se o mogućnostima da Srbija vlastitim resursima, uz agrarnu proizvodnju hrane, istovremeno proizvede i dovoljno zelenog metana i zelene električne energije, čime će da obezbedi nezavisnost od uvoznog gasa govoriti na okruglom stolu „Kako obezbediti gasnu nezavisnost Srbije?” koji 6. jula organizuje redakcija portala Energija Balkana, Udruženje Za održivu energetsku tranziciju (ZOET) i Wabio Investment Holding RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari