Struja iz bio mase 1

Proizvodnja struje iz bio mase započela je Botošu kod Zrenjanina, u prvom pilot projektu u kome učestvuju holandska tehnologija i znanje, srpske sirovine i pratneri koji veruju u zelenu energiju.

Moderno postrojenje ima mogućnost da proizvodi i toplotnu energiju iz biogasa koji nastaje na bazi biomase različitog porekla, čime se planira grejanje javnih ustanova u ovom mestu. Nakon otvaranja vetroparka u Vršcu ovo je drugi značajan pilot projekat, istakao je na otvaranju ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, koji je najavio nameru Vlade Srbije da poveća prizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

– Sa sadašnjih 22 odsto učešća zelene energije plan je da do 2020. godine Srbija dobija 27 odsto struje iz obnovljivih izvora energije.Mi nemamo more niti prirodne zalihe gasa ili nafte, ali imamo kvalitetno zemljište i vredne i pametne ljude, što je najvažnije. Taj kapital treba da upotrebimo uz pomoć najsavremenije tehnologije i iskoristimo izvore obnovljive energije – naveo je ministar.

U izgradnju bio elektrane uloženo je 2,5 miliona evra a najveći pojedinačni donator bespovratnih sredstava je holandska vlada, koja je uložila bespovratnu subvenciju u iznosu od 688.000 evra. Prema rečima holandskog ambasadora Henk van den Doola, reč je o najmodernijoj tehnologiji.

-Holandija ima inovativnu tehnologiju i spremni smo da prenosimo svoje znanje. Zainteresovani smo da nastavimo ulaganje u slične projekte u vašoj zemljii i zato već krajem godine organizujemo posetu za vaše prirvednike, koji žele da vide primenu modernih tehnologija u holandskoj energetici i poljoprivred,i kako bi nešto od toga primenili u svojoj zemlji – najavio je Henk van den Dool.

Glavni proizvod elektrane je električna energija koju će preuzimati Elektroprivreda Srbije, a sekundarni su toplotna energija i visokokvalitetna organska đubriva.

-Važno mi je što će ovaj projekat biti od velikog značaja za Botoš, naročito za male poljoprivredne proizvođače koji će moći da u svemu ovome nađu svoju ulogu. Praktično, reč je o zelenoj energiji sela. Imamo kooperante, tu je sa naših njiva sirovina i nadamo se da će se projekat razvijati – navodi Branislav Pomoriški, vlasnik preduzeća „Bioelektra” koje izgradilo je pogon za proizvodnju električne i toplotne energije iz biogasa.

Postrojenje je nedavno dobilo podršku od 275.000 dolara od Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, preko UNDP a u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Sem toga, Erste Banka je u izgradnju biogasnog postrojenja kroz projektno finansiranje uložila 1,2 miliona evra. Predviđeno je da nakon ove prve faze, bioelektarna po fazama proširi kapacitet, sa ukupnom snagom od 1,8 megavata po realizaciji treće faze i očekivanom proizvodnjom od oko 15 miliona kilovat-časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari