"Posao da dobije najpovoljniji ponuđač, a ne neko u čiju korist se određuju pravila": Suspendovan tender GSP za nabavku tramvaja 1Foto: Beta/Milan Timotić

Tenderska komisija GSP Beograd suspendovala je tender za nabavku 25 tramvaja, koji je to preduzeće raspisalo 11. aprila, do odluke Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki o žalbi koja je uložena tim povodom, potvrđeno je Danasu u izvorima bliskim Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd.

Naime, tender je suspendovan nakon što je, kako nam objašnjava naš izvor koji je želeo da ostane anoniman, kompanija Simens mobiliti iz Kragujevca, koja proizvodi šinska vozila, Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podnela zahtev za zaštitu prava.

– Zbog zahteva te kompanije, ali i nezadovoljstva drugih potencijalnih ponuđača na tenderu u javnosti se spekuliše da je posao namenjen turskoj kompaniji Bozonkaju. Odnosno, da su zahtevi tendera načinjeni tako kako bi najviše odgovarali upravo njoj. Navodno, nadležni u Skupštini Grada Beograda su veoma zadovoljni tramvajima koje proizvodi ta turska fabrika dok potencijalni ponuđači smatraju da su uslovi tendera diskriminatorski prema njima, zbog čega je i usledio zahtev za zaštitu prava pred Republičkom komisijom za zaštitu prava u postupcima. Rezultat toga je da je pre okončanja roka za prijavu na tender i otvaranja ponuda, tenderska komisija GSP Beograd suspendovala taj postupak. Naime, čeka se odluka nadležne komisije o primedbi kako bi se nastavilo sa tenderskom procedurom. Kakva god da bude ta odluka dobra stvar je što će biti dovoljno vremena da se na tender prijavi dovoljan broj relevantnih proizvođača čime se smanjuju šanse za bilo kakvu malverzaciju. Inače, nadležna republička komisija može da odbije ili prihvati zahtev kompanije Simens mobiliti. S obzirom na to kakve je odluke ta komisija donosila u prošlosti ne bi me iznenadilo da neke delove iz tendera za kupovinu 25 tramvaja proglasi diskriminatorskim i traži njihovu promenu. U svakom slučaju dobro je što je došlo do suspenzije tendera i poželjno je da se na njemu pojavi što više učesnika. Važno je sačuvati proces transparentnosti u tenderskom postupku i nikako ne dozvoliti bilo čije favorizanje. Nužno je da posao dobije najpovoljniji ponuđa,č a ne neko u čiju korist se određuju pravila – objašnjava naš sagovornik.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović za Danas ističe da je tender koji je raspisao GSP Beograd, kako kaže, od samog početka sumnjiv.

– Samo 13 dana dato je za dostavljanje ponuda na tenderu. Samo 18 meseci da se tramvaji proizvedu i dostave, a propisane su i neobične tehničke specifikacije. Pri tome cena od preko šest miliona evra po tramvaju nije normalna. Više izvora tvrdi da se tender namešta za tursku kompaniju Bozonkaju. Slično smo nešto videli i sa turskim BMC po pitanju autobusa – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, nemoguće je da u Beogradu nema više mesta za proizvođače poput Škode, Simensa, CAF-a, Solarisa, Mercedesa čija su vozila zastupljena u saobraćaju širom sveta i imaju besprekorne rezultate.

– Zašto na tom planu u Beogradu ima mesta samo za Turke – pita se Jovanović i dodaje da se nešto tako ne sme dozvoliti, jer to predstavlja sramotu za naš glavni grad.

U delu javnosti se može čuti mišljenje da u konkretnom slučaju nije ni bilo potrebe raspisivati tender kada u zemlji posluje renomirani proizvođač šinskih vozila.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić pak za Danas kaže da bez obzira na to što pri realizaciji tendera uvek ima nezadovoljnih i onih koji sumnjaju u nepravilnosti taj postupak je ipak najtransparentniji i najboljni način za odabir ponuđača.

– Tačno je zaista zapažanje da kupac nekada može da napravi bolji posao direktnom pogodbom i da nema razloga da pokreće tenderski postupak. Međutim, tenderska procedura se kao transparentna primenjuje svuda u svetu i treba je se držati. Čak i u slučajevima kada se tender sprovede na valjan način uvek će se naći neko sa primedbama. Ali u svim drugim slučajevima će biti daleko više primedbi nego u slučaju sprovođenja tendera. Stoga, treba se držati dobre prakse i zakonskih rešenja i ne treba ići u bilo kakve kombinatorike, jer će ako dođe do toga biti znatno više skepse u javnosti – objašnjava naš sagovornik.

Inače, GSP Beograd je sredinom prošlog meseca raspisao tender za nabavku 25 tramvaja i to bi trebalo da bude prva kupovina tih vozila za potrebe tog preduzeća od kako je pre više od deset godina isporučeno 30 tramvaja španskog proizvođača CAF.

Precizirano je da rok isporuke prvih vozila, kojih minimum mora biti dva, ne sme biti duži od 18 meseci od dana zaključenja ugovora, a rok za isporuku svih ostalih vozila ne može biti duži od 15 meseci računajući od dana prijema pisanog zahteva naručioca.

Garantni period za sve tramvaje biće minimum dve godine počevši od dana obostranog potpisivanja Zapisnika o konačnom prijemu za svaki isporučeni tramvaj ponaosob.

Procenjena vrednost ove javne nabavke je oko 19,4 milijarde dinara sa PDV-om.

Podsećanja radi, informaciju da je proizvođač šinskih vozila, kragujevačka kompanija Simens mobiliti Srbija “sruila” tender za nabavku 25 tramvaja u Beogradu, pisao je Forbs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari