Odbor direktora Svetske banke odlučivaće u petak o dodeli kredita Srbiji od 300 miliona dolara za obnovu zemlje od poplava, najavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen na jučerašnjem predstavljanju izveštaja te institucije o konkurentnosti Srbije. On je dodao da se kredit za podršku budžetu od 250 miliona dolara i dalje čeka, ali da je za njegovo odobrenje potrebna fiskalna konsolidacija.


– Neki od koraka u tom pravcu su već napravljeni, a poželjno je da Srbija ima i podršku Međunarodnog monetarnog fonda – kazao je Verheijen.

Kako je naglasio, za stabilizaciju srpske privrede, osim novog pravnog okvira koji je bio prvi korak srpske vlade, dalje su bitni poboljšanje investicione klime, veća orijentacije prema izvozu i jačanja privatnog sektora. „Samo milion ljudi radi u privatnim kompanijama, dok isto toliko radi u javnom sektoru“, naveo je Verheijen i naglasio da Svetska banka očekuje rezultate u već dogovorenom roku od 45 dana, koliko Vlada ima vremena da izađe sa rešenjima za preduzeća u restrukturiranju. On je dodao da će to biti „test za Vladu, koliko je odlučna u reformama“.

Verheijen je istakao da je Svetska banka spremna da Srbiji odobri i kredite za druge svrhe, i da bi kroz pojedinačne projekte mogla da finansira otpremnine za višak radnika iz javnog sektora ili zatvorenih preduzeća, ali i neke budžetske stavke. On je podsetio da su javna preduzeća i državni korisnici zbog nepovučenih sredstava od kredita za različite projekte svih kreditora prošle godine platili oko 3,5 miliona evra penala, a da oko 2,5 milijardi kredita Svetske banke još nije povučeno.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić naveo je da je do 15. septembra stiglo više od 1.700 pisama zainteresovanosti za 502 preduzeća u restrukturiranju i najavio da će Vlada već narednih dana izaći sa predlozima modela privatizacije za prvu grupu preduzeća.

– Nažalost, jedan deo preduzeća nema tržište i neće moći da preživi, dok će drugi nastaviti da radi u drugom obliku. Nadam se da će do kraja naredne godine država da reši taj balast – kazao je Sertić.

Predstavnik Svetske banke Dušan Vasiljević kazao je da je stopa zaposlenosti u Srbiji među najnižima u Evropi i da je potrebno otvoriti novih milion radnih mesta u realnom sektoru. Pored toga, treba se okrenuti izvozu, koji je, iako povećan, još uvek na nižem nivou od 40 odsto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari