Svetske berze: Nakon novembra za pamćenje, akcije najviše u 2023. 1Foto: shutterstock/Phongphan

Akcije na Volstritu nastavile su uzlazni trend protekle sedmice i stigle do najvišeg nivoa u više od godinu dana, nakon što je tržište dobilo dodatne signale Fed-a da je završeno sa povećanjem kamata.

Indeks S&P 500, koji je tokom novembra dobio na vrednosti skoro devet procenata, porastao je 0,8 odsto i stigao nadomak nivoa od 4.600 poena.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, koji je tokom proteklog meseca porastao više od 10 procenata, dodao je prošle sedmice skromnih 0,4 odsto.

Čelnik Fed-a, Džerom Pauel, izjavio je da „restriktivna monetarna politika“ usporava ekonomsku aktivnost, što su investitori protumačili kao signal da je Fed verovatno završio sa povećanjem kamatnih stopa, iako takav iskaz nije bio deo zvaničnog saopštenja.

On je raspravu o smanjenju kamata nazvao „preuranjenom“, napomenuvši da bi još povećanja kamata moglo biti na pomolu. Naredno zasedanje Fed-a biće 12-13. decembra, a očekuje se da će kamate ostati napromenjene kao što je to bio slučaj i na prethodna dva zasedanja.

Svetske berze: Nakon novembra za pamćenje, akcije najviše u 2023. 2

Investitori su počeli sve više da veruju u scenario o „mekom prizemljenju“ američke privrede koja je u trećem tromesečju porasla veoma visokom stopom od 5,2 odsto, još više od inicijalne prognoze godišnjeg rasta od 4,9 odsto.

Očekuje se da bi stopa privrednog rasta mogla znatno da uspori u četvrtom tromesečju, a naročito u prvoj polovini naredne godine kada se na privredu u punoj meri preliju efekti povišenih kamata.

Bazni indeks troškova lične potrošnje, koji je vodeća mera Fed-a za inflaciju, pokazao je rast u oktobru od 0,2 odsto mesečno odnosno 3,5 odsto godišnje, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Opšti indeks bio je na nivou od tri odsto godišnje, zahvaljujući pre svega padu cena energenata od 2,6 odsto mesečno.

Trend ubrzanog pada inflacije pokazuju i privrede evrozone u kojoj je inflacija preliminarno usporila u novembru na godišnju stopu od 2,4 odsto sa 2,9 prethodnog meseca.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne stavke kao što su energenti, hrana, alkohol i cigarete, takođe je bila ispod očekivanja, spustivši se na 3,6 odsto sa 4,2 odsto u oktobru.

Inflacija je trenutno znatno niža u odnosu na maksimum od 10,6 odsto registrovanih u oktobru prošle godine. U najvećim privredama evrozone, Nemačkoj i Francuskoj, inflacija je oslabila na 2,3 odnosno 3,8 odsto, respektivno.

Slično kao i američki indeksi, ključna evropska tržišta akcija zabeležila su veliki oporavak tokom novembra.

Nemački DAX, uprkos povećanim pritiscima na auto-sektor, oporavio se od početka novembra skoro 11 procenata i stigao nadomak nivoa od 16.400 poena, procenat niže od istorijskog maksimuma iz jula ove godine.

 

Dobitnik nedelje

Akcije američkog prodavca sportke opreme, Foot Locker, skočile su protekle sedmice više od 27 procenata, nakon što je kompanija u fiskalnom trećem kvartalu pretrpela manji pad prodaje od očekivanja. Uprava kompanije je saopštila da je ostvarila „snažne rezultate“ tokom praznične sezone, te poboljšala očekivanja do kraja godine. Sada se očekuje pad uporedive prodaje u rasponu 8,5- devet odsto umesto ranije očekivanog pada od 9-10 odsto. Uporedo, najavljen je partnerski ulazak na indijsko tržište, kao i marketinška saradnja sa košarkaškom NBA ligom.

Gubitnik nedelje

Akcije kineskog online trgovca, Alibaba, nastavile su negativan trend, oslabivši dodatnih šest odsto na novi godišnji minimum od 74 dolara. Tržišna kapitalizacija ove nekada neprikonovene kineske kompanije pala je ispod vrednosti rivalskog PDD Holdinga, a njen osnivač Džek Ma u internom obraćanju zaposlenima pozvao je na promene kako bi se kompanija bolje pozicionirala u eri e-trgovine bazirane na veštačkoj inteligenciji. Istovremeno, Alibaba je dobio retko snižavanje rejtinga na Volstritu usled sporijeg zaokreta u poslovanju ključnih segmenata biznisa.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari