Svetske berze: Volstrit ponovo porastao, Nvidia bez dodatnog gasa 1EPA/MIKE NELSON

Četvrtu sedmicu zaredom američko tržište akcija nastavilo je uzlazni trend, istina slabijim intezitetom i uz manje promete usled skraćene sedmice zbog praznika.

Indeks S&P 500 porastao je dodatnih jedan odsto na 4.559,3 poena, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, registrovao nešto slabiju pozitivnu promenu, delimično i usled oprezne reakcije ulagača nakon objave kvartalnih rezultata proizvođača čipova, NVIDIA.

NVIDIA je u dugo čekanom kvartalnom izveštaju prikazala impresivne rezultate koji govore da pomama za čipovima koji pokreću sisteme zasnovane na primeni veštačke inteligencije ne staje. Kompanija je u kvartalu ostvarila prihod od 18,1 milijardu dolara, što je bilo iznad očekivanja od oko 16 milijardi dolara, dok se u aktuelnom kvartalu očekuju prihodi od oko 20 milijardi dolara uz očekivanu stopu rasta od 230 odsto.

Ovaj učinak uprava kompanije očekuje uprkos američkim sankcijama Kini koji će u velikoj meri usporiti kompaniju na ovom tržištu gde ostvaruje više od petine prihoda.

Svetske berze: Volstrit ponovo porastao, Nvidia bez dodatnog gasa 2

Pred objavu rezultata akcije ove kompanije išle su do rekordnih nivoa, preko kote od 500 dolara, da bi se po objavi rezultata spustile za više od pet procenata na 477,8 dolara. Ova oprezna reakcija ulagača je direktna posledica geopolitičkih trzavica na liniji SAD-Kina, a malo ko je spreman da spori dalju ekspanziju tržišta primenjene veštačke inteligencije gde je NVIDIA više nego nezaobilazni faktor.

Na makroekonomskom planu u centru pažnje je bila američka maloprodaja s obzirom da je Dan zahvalnosti označio početak praznične sezone koja uvek predstavlja najbolju ocenu stanja u kojem se nalazi američki potrošač. Na Crni petak e-prodaja je porasla 7,5 odsto na rekordnih 9,8 milijardi dolara, pokazuju podaci Adobe-a, dok je MasterCard saopštio da je ukupna prodaja porasla 2,5 odsto usled slabog rasta prodaje u radnjama (jedan odsto) i skoka e-prodaje od 8,5 odsto.

Ova kompanija očekuje da rast praznične prodaje koja se završava pred katolički Božić dostigne stopu od 3,7 odsto.

S druge strane Atlantika u centru pažnje su bili makroekonomski podaci za novembar. PMI pokazatelj u novembru ovaj ekonomski i politički blok ostavio je u zoni kontrakcije i pokazuje očekivani pad BDP-a u poslednjem tromesečju od 0,2 odsto.

Nakon pada od 0,1 odsto u trećem kvartalu ovaj ishod bi značio i tehničku recesiju. Znak optimizma došao je sa strane ublažavanja silaznog trenda, nakon što je ugovaranje novih poslova palo najslabijim tempom u poslednja četiri meseca.

 

Dobitnik nedelje

Akcije kineskog Internet pretraživača, Baidu, skočile su protekle sedmice više od 14 procenata, nakon što je kompanija objavila solidne kvartalne rezultate poslovanja, premda je rast prihoda znatno usporio u odnosu na prethodno tromesečje. Kompanija je u tekućem mesecu počela da naplaćuje usluge svog četbota Ernie, a investitori su bili veoma zadovoljni izjavom čelnika kompanije da su formiralli „značajne rezerve čipova za veštačku inteligenciju“ koje će im omogućiti nesmetani razvoj ovog četbota u narednih godinu, dve dana.

Gubitnik nedelje

Akcije nemačke agrohemijske i farmaceutske kompanije, Bayer, pale su prošle sedmice za više od 21 odsto, nakon što je kompanija odustala od ključnog ispitivanja leka za razređivanje krvi koji je viđen kao noseći proizvod u narednim godinama jer nisu dobijeni očekivani rezultati. Bayer-ova farmaceutska divizija suočava se sa istekom patenata za neke od svojih najprodavanijih lekova, a očekivalo se da bi novi lek mogao da generiše do pet milijardi evra godišnje prodaje, što je četvrtina celokupnog farmaceutskog prihoda grupe u 2022. godini.

Autor je glavni broker Momentum sekjuritiz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari