Deo zaposlenih u kragujevačkom Autosaobraćaju (AS-u) obustavili su trodnevnu blokadu upravne zgrade koju su, predvođeni Slobodnim sindikatom, organizovali zbog navodno pripremljenih rešenja o otkazima za 43 radnika tog preduzeća. Sindikalci su tokom blokade tvrdili da se, u ovom slučaju, radi o odmazdi prema zaposlenima koji su podneli krivične prijave protiv poslovodstva, zbog malverzacija u preduzeću.


Direktor AS-a Srećko Aleksić negirao je da se radi o otkazima i tvrdio da je od pravne službe preduzeća tražio da, na osnovu Zakona o radu i kolektivnog ugovora, pripremi upozorenja o disciplinskom postupku prema onim radnicima koji već godinu dana ne dolaze na posao, ili rade „na crno“.

– Na sastanku sa direktorom Aleksićem ustanovljeno je da je to upozorenja tražio na osnovu pogrešnih informacija saradnika zaduženih za evidenciju. Kad smo to raspravili, direktor je pristao da povuče zahtev o upozorenjima za radnike – rekla je našem listu predsednica Slobodnog sindikata Suzana Marković.

Ona ističe, pritom, da je ovonedeljna anketa među zaposlenima u AS-u pokazala da svih 157 preostalih radnika te firme želi da napusti preduzeće, ukoliko im država ponudi novi socijalni program. Nevolja je, međutim, u tome što nadležna ministarstva zaposlenima u AS-u, za razliku od radnika u većini ostalih preduzeća u restrukturiranju, nisu ponudila, niti planiraju da im ponude socijalni program. U Slobodnom sindikatu kažu da socijalni program za radnike te firme nije predviđen, jer poslovodstvo AS-a Agenciji za privatizaciju nije dostavilo pismo o zahtevima zaposlenih za stimulativno napuštanje radnih mesta, kao ni program konsolidacije preduzeća. Da li će ipak moći da računaju na otpremnine znaće se, najverovatnije, danas, kada se zvanično okončava izjašnjavanje o državnom socijalnom programu za preduzeća u restrukturiranju.

U sindikatu podsećaju da je zbog namirivanja enormnih potraživanja rasprodat kompletan vozni park i da je preduzeće ostalo bez svih linija. Na glavnoj autobuskoj stanici u Kragujevcu, koja je u njihovom vlasništvu, struja je zbog neplaćenih računa isključena još u oktobru prošle godine, a i radnici i sadašnji sindikati saglasni su da odgovornost za takav položaj preduzeća, tokov dvadeset i više godina snose direktori, članovi upravnih odbora i pojedini sindikalci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari