Svi zadovoljni švajcarskim modelom za penzije

Predloženi način usklađivanja primanja najstarijih održiv za budžet i povoljan za građane

Ostavite komentar


    1. Evo, ja ne osećam nikakvo zadovoljstvo.Tražim da mi se vrati oteto sa sve kamatom Dosta je laži i prevara.

      1. Prvo vrati 16 milijardi evra duga što ste vi penzioneri i zaposleni u javnim preduzećima napravili sa Dačićem Vučićem od 2008 – 2014 Vrati milijardu evra godišnje kamate na dug od 2015. Oteli ste deci budućnost i još tražite da se sve rasproda i uzimaju novi krediti iako od 70tih ste uradili sve aktivno i pasivno da se uništi ono što je i radilo finansirano bespovratnim donacijama za Brozovu „sretnu državu“ isto kao što je finansirana i Frankova španija

        1. Gospođo, isuviše ste ostrašćeni. Znate li da postoje i penzioneri koji nikada u životu nisu glasali za ovu kamarili na vlasti. Dug koji navodite napravljen je devedesetih godina. Nismo mi nesrećnici kojima je oteto od usta, oteli nikakvu budućnost nikome. Ta budućnost o kojoj pišete nikada nije ni postojala u ovoj zemlji. Razmislite malo pre no što osudite bilo koga, a po najmanje penzionera. Verujem da će te i Vi jednom biti penzioner.

  1. Švajcarski model je baziran, pre svega, na VISINI penzije, jer od nje zavise svi ostali elementi za obračun. Samo nadridoktoru može da padne na pamet bilo koji strani model, kad njegovi sendvičari a i mi ostali sa njima, primamo po 200 evra mesečno. Q.E.D.

  2. Polako gospodo. Sve što je Siniša Mali najavljivao od kada se pojavio na političkoj sceni, u prvi mah je izgledalo sjajno, a onda….pa pogledajte Beograd Na kraju će ispasti neko novo smanjenje penzija uz obrazloženje da je model odličan, ali da za razliku od švajcarskog penzionog fonda koji ima ogroman kapital i vlasništvo u unosnim investicijama, naš ne poseduje ništa, pa….

  3. Kada su „svi“zadovoljni onda to neće biti tako,ubaciće deo i svog modela,naravno na štetu penzionera.

  4. Sramno otimanje od penzionera jer penzije od 2012. godine nisu uskladjivane zbog rasta cena. Samo povrsna procena da su cene svake godine rasle prosecno za 6% govori da su penzije za 6 godine samo po osnovu rasta cena trebale da budu uvecane za 36%. Umesto toga dobili smo sa 8,9%. Aleksandar Vucic ekspert za prodaju magle i reforme preko ledja penzionera nam je duzan 27,!%. O tome treba da pisu novinari a ne da bacaju prasinu u oci gradjanima.

  5. Dokle god su „budućnost srbije“ penzioneri koji su pevali Brozu, glasali za Miloševića, tu trava ne raste. Oni koji su upropastili dve države sa opcijom na treću, su jedna besprizorna gomila.

    1. Podržavam, penzije uopšte ne treba povećavati dok god se ne dostigne finansiranje samo iz doprinosa koji se uplaćuju u PIO fond.

      Zapravo penzije treba i sada smanjiti a ne uzimati kroz poreze od ionako malih primanja običnih radnika i preduzetnika da bi se uvećale penzije.

      Zbog čega ? To je budućnost Srbije ? Mere štednje su bile preblage i nedovoljno dugotrajne.

      1. Da li Vi to propagirate lapot u Srbiji? Nadam se da razumete šta je napisano?

        1. Bravo! Da nisu krali PIO od 1970. ne bibilo problema sa penzijama. Gradio se autoput, banje, odmarališta, hoteli, sve i svašta od Triglava do Djevdjelije i sad im kriv djavo što nema para. Vratite Djerdap i sve ostalo PIO fondu pa će biti para .

    2. Svi današnji penzioneri su svoje penzije pošteno zaradili i njih nizašta netreba kriviti. Srbija ima dva miliona penzionera a pet miliona glasača što znači da oni ne odlučuju. To što su ovi drugi neodgovorni nije lepo za to kriviti penzionere.

  6. A da nešto bude vezano i za rast cena. Džaba 5% povećanje kad cene odu 20%. Skoro ,,smanjen neki porez“ privatnicima 5-6% ali im povećana osnovica 40% pa ….. ćar vajdu.

  7. ne mogu da verujem da svajcarski metod primenjujete na nase penzije neverovatno

  8. Neka mi daju moju penziju iz resenja – prosecni koeficijent odnosa moje plate prema proseku privrede u prethodnoj godini, za sve godine staza, pomnozen sa prosecnom platom iz prosle godine,-po Vucicu 500 evra. Cetiri godine nije mi se samo skidalo mesecno nego se nije ni povecavalo sa nekim modelom, a cene i plate su rasle. Nije tacno da su Dacic i demokrate enormno povecavale penzije, jer su cene i kurs evra brze rasle od povecanja.

  9. pa kad je bila javna rasprava, ja sam za taj zakon čuo tek prošle nedelje a danas već svi zadovoljni.

  10. Bestidno i bezdušno otimanje penzije od 2014. godine, a od od 2012. godine nisu uskladjivane sa rastom cena i troškova života. Procena je da su cene rasle prosecno 6% godišnje, to govori da su penzije za 6 godine samo po osnovu rasta cena trebale da budu uvecane za 36%. Umesto toga porasle su smo za 8,9%. Gospodar Srbije i grobar penzionera je dužan im je 27,10%. Još penzionerima za punih četiri godine je oteo iznad 800 miliona evra. O tome novinari ne pišu već se solidarišu sa vođom, koji se još i neljudski zahvalio penzionerima, svojim žrtvama, jer su spasili njega, a ne Srbiju. Otete pare pošteno su pokradene? A sada bacaju prašinu u oči penzionerima nekakvom švajcarskom formulom made in Serbia.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.