Svilanović : Suprotstavljanje onlajn radikalizaciji  1Foto: FoNet/ RCC

Generalni sekretar Regionalnog veća za saradnju (RCC) Goran Svilanović upozorio je danas u Istambulu da se osim sajber bezbednosti i onlajn radikalizacije, na širem prostoru jugoistočne Evrope suočavamo i s prijetnjama migracija, organizovanog kriminala te krijumčarenja malog oružja i lakog naoružanja, prenosi Fena.

Na otvaranju Treće regionalne konferencije za borbu protiv terorizma i prevenciju i borbu protiv nasilnog ekstremizma u jugoistočnoj Evropi, koja se u organizaciji RCC, turske vlade i Integrativnog upravljanja unutrašnjom bezbednošću održava danas u Istanbulu, Svilanović je rekao da su ti izazovi na vrhu prioriteta sigurnosne agende u regiji.

Kako je rekao, cilj konferencije je da se podigne svest, razmene informacije i dobre prakse, uspostave kontakti te da se dogovore buduće aktivnosti.

Fokus RCC je suprotstavljanje onlajn radikalizaciji u kontekstu sajber bezbednostisi, podrška jedinicama za provođenje zakona i tužiocima u slučajevima terorizma i nasilnog ekstremizma, rekao je Svilanović.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Turske Muhterem Ince je naglasio da je borba protiv terorizma najveći problem 21. stoljeća. Razvoj civilizacija donosi promene i ciklus konflikta i pomirenja, izjavio je on.

Dodao je da na ratištima danas nisu samo vojske, već i terorističke grupe.

Moramo ujediniti snage i iskustva u borbi protiv terorizma kako bi izgradili globalni mir, naglasio je Ince.

Napomenuo je da Turska ima mnogo iskustva u borbi protiv terorističkih organizacija te da igra ključnu ulogu u suočavanju sa sigurnosnim izazovima u Evropi i svijetu.

U okviru konferencije predstavljena je studija „Saber bezbednost i onlajn radikalizacija“ u kojoj su navedena dosadašnja dostignuća i izazovi na Zapadnom Balkanu u kontekstu sajber sigurnosti, kritične infrastrukture i usklađenosti sa EU standardima.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Procena Evropske Unije za poglavlja 10 i 24 za 2018. godinu navodi nedostatak strateškog okvira na državnom nivou kako bi se pristupilo rešavanju problema sajber zločina i pretnji sajber bezbednosti. Dodaje se da su veoma retke istrage u slučajevima saber zločina i da je problem nedostatak kulture bezbednosti informacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari