Tasjapi: Radnici nisu bili "na crno", čekali su radnu dozvolu 1Printskrin

Na sajtu Ministarstva rada nalazi se spisak sa poslodavcima koji su u periodu od 3. januara 2019. do 4. januara ove godine zapošljavali radnike “na crno”, o čemu je Danas pisao u tekstu “Na spisku izvođači velikih državnih projekata: U kojim firmama u Srbiji je inspekcija pronašla najviše radnika na crno?”

Na spisku otkrivenih nepravilnosti je 7.886 stavki, a pojedine firme poput Star lajn pominju se u nekoliko navrata, dok su najčešće firme koje su pravile prekršaje imale jednog do dva radnika na crno.

Među onima kod kojih je inspekcija zatekla više radnika pominje se i firma Tasjapi kod koje je, kako se navodi u tekstu, “na gradilištu u Vranju, u Ulici Franje Kluza pronađeno 53 radnika bez svih “papira”.

Kompanija Tasjapi je u odgovoru Danasu povodom ovog teksta navela da “demantuje navode iz naslova koje se tiču ove kompanije, koji apsolutno nisu tačni, a sadržina spornog teksta može vrlo da našteti njegovom ugledu.”

“Naime, tačno je da Ogranak angažuje radnike poreklom iz Turske na projektima u Srbiji. Ali isto tako, radi se o licima koja su radno angažovana kod kompanije Tasjapi Insaat Taahhut Sanayi u Turskoj, a koja su shodno zaključenom bilateralnom sporazumu između Srbije i Turske upućena u Srbiju radi obavljanja poslova na projektima na kojima je Ogranak angažovan”, ističe se u odgovoru firme Danasu.

Tasjapi dalje dodaje da je netačno da se radi o nezaposlenim licima i objašnjava da je procedura pribavljanja boravišnih i radnih dozvola takva da lice koje namereva da bude angažovano na teritoriji Srbije, odnosno koje je upućeno na rad, može da aplicira za radnu dozvolu tek po ulasku u Srbiju.

Oni naglašavaju da su iz Turske u aprilu 2019. uputili na rad u Srbiju 53 radnika i to na gradilištu u Vranju i da im je firma nakon ulaska u Srbiju obezbedila boravak u objektima za smeštaj radnika.

Radnici su, kako navode, smešteni u kamp sa objektima za smeštaj svih radnika koji rade ili će u perspektivi raditi na gradilištu i koji se nalazi u sklopu gradilišta.

Tasjapi kaže da je uobičajena praksa kod inostranih izvođača da radnici koji su angažovani ili će biti, žive u objektima za smeštaj radnika koji su postavljeni u sklopu gradilišta ili neposrednoj blizini.

Razlozi za to su, kako navode, ušteda troškova smeštaja i ishrane, ušteda vreme dolaska i odlaska sa posla, bolja eksploatacija radne snage, efikasnija organizacija rada i odmora radnika.

“Nakon ulaska 53 lica angažovana od strane Tasjapi iz Turske i upućena u Ogranak na teritoriji Srbije i njihov smeštaj u kamp, Ogranak je započeo proceduru prikupljanja dokumentacije i ishodavanja radnih dozvola za ova lica, a sve shodno pozitivnim propisima Republike Srbije. Dolazak ovih radnika iz Turske u Srbiju i njihov smeštaj u kamp poklopio se sa terenskom kontrolom inspekcije za rad koja je u tom periodu otpočela kontrolu gradilišta na teritoriji Srbije”, navodi se u odgovoru kompanije Tasjapi.

Zbog činjenice da se kamp nalazi u sklopu gradilišta, naveli su, Inspekcija je prilikom obilaska gradilišta, uključujući i kamp, konstatovala ova 53 radnika turske nacionalnosti, koja su se nalazila u kampu i čekala radnu dozvolu.

“Činjenica da su se turski radnici nalazili u kampu na gradlištu ne konstituiše po automatizmu “rad na crno” niti odgovornost za prekršaj koji se naslovom neistinito stavlja na izvršenje Tasjapiju”, ističe se u odgovoru ove firme.

Tasjapi u svom pismu tvrdi da se jasno zaključuje da je u naslovu navedena neistina iz činjenice da protiv Tasjapija ne postoji bilo kakva odluka kojom se utvrđuje prekršaj, kakva sankcija ili povreda bilo kog propisa u vezi sa navodnim radom radnika “na crno”.

“Nakon što je inspekciji objašnjeno ko su ta 53 čoveka, inspekcija je samo upozorila Ogranak da ukoliko želi da ta lica i rade na gradilištu, da u roku od 60 dana pribavi radne dozvole”, ističe se u odgovoru Danasu.

Sledom navedenog, kako kažu, “rad na crno”, koji je naslovom neosnovano stavljen u izvršenje Tasjapiju se nikada nije desio, niti je Tasjapi, kako navode, pravosnažnom sudskom presudom oglašen krivim za takav prekršaj.

Osim toga, Tasjapi ima zamerku i na to što se u tekstu pominje ko je zvanični zastupnik Tasjapija u Srbiji, potvrđujući da taj podatak jeste tačan, ali da im nije jasno “zašto je ovo relevantno u kontekstu naslova”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari