Ukoliko se Austrijanci dogovore sa vladom Srbije o prodaji Telekoma, oni neće moći da spoje Telekom i Vip jer zakon to ne dozvoljava, saznaje Danas od izvora u vladi Srbije. Kako objašnjava, obe kompanije imaju licence za rad i u okviru njih obaveze koje prema Zakonu o elektronskim komunikacijama moraju da ispune, a zakon ne dozvoljava da se licence spajaju. Tako će u slučaju dogovora vlade i Telekoma Austrija na tržištu mobilne telefonije postojati, uz Telenor, i dva operatora sa istim vlasnikom.


Na pitanje da li to ugrožava konkurenciju i pravi zbrku na tržištu, sagovornik iz vlade tvrdi da to neće ugroziti konkurenciju jer dva operatora neće moći da dogovaraju cene s obzirom na to da postoji regulatorno telo (RATEL) koje pomno prati dešavanja na tržištu i iz ponašanja dva operatora i njihovih finansijskih pokazatelja može da uoči neuobičajeno ponašanje. Taj monitoring preuzet je iz evropske prakse jer i na još nekim tržištima postoje situacije da dva operatora drži jedan vlasnik. Češće su to slučajevi da jedan operator pruža lošije usluge pa ima i niže cene, ali im je teško da se dogovaraju.

„Nema prepreka da postoji jedan vlasnik za obe kompanije, ali oba operatora moraju da ispune uslove iz licenci i da poštuju pravila igre. Funkcionisali bi kao dve nezavisne kompanije sa dva različita menadžmenta. Neće moći jedan drugom da ustupaju bazne stanice, ne sme da dođe do prelivanja novca iz jedne kompanije u drugu i slično. Sve to može lako da se utvrdi“, tvrdi naš izvor.

Naš sagovornik ističe da bi bilo neverovatno da se Telekom Austija odrekne licence koju ima Vip jer je za tu dozvolu platio čak 320 miliona evra. Osim toga, gašenje jedne firme ne bi garantovalo prelazak svih korisnika u drugu već i kod Telenora

Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić juče je ocenio da je tender za prodaju Telekoma Srbija loše vođen i da bi ga zato trebalo poništiti. On je istakao da o lošem vođenju najbolje svedoči podatak da se javila samo jedna kompanija. Dinkić je naglasio da Telekom ne bi trebalo prodavati pod uslovima koje su ponudili Austrijanci. Kao uspeh je ocenio to što je Mobtel, iako manje vredan od Telekoma, prodat za više novca nego što sada država traži za Telekom.

Drugi izvor Danasa iz jedne od stranaka vladajuće koalicije ovu izjavu ocenio je kao licemernu. Prema njegovim tvrdnjama, Dinkić je do napuštanja vlade učestvovao u procesu prodaje Telekoma odnosno u razgovorima sa potencijalnim ponuđačima, a sada su u Radnoj grupi predstavnici Ministarstva ekonomije koje je vodio i Agencije za privatizaciju, koja je takođe bila u njegovoj nadležnosti, što odgovornost za eventualni neuspeh baca i na njega.

Kako se sada spekuliše u stručnoj javnosti i u krugovima vlade, moguće je da dođe do dogovora sa Austrijancima jer bi vlast dobila neophodni novac dok je austrijskoj strani važno da na vreme uđe u Telekom pre potpune liberalizacije tržišta

Komisija neće ubrzati postupak

Komisija za zaštitu konkurencije neće ubrzavati postupak procene monopolske pozicije Telekoma Austrija u slučaju kupovine većinskog udela u srpskom Telekomu, rečeno je juče u Komisiji. Postupak se sporovodi po službenoj dužnosti, a krajni rok za donošenje rešenja je sredina maja. Do sada, kako su naveli u Komisiji, nije bilo pritisaka da se to nezavisno telo u kraćem roku izjasni o zahtevu Telekoma da dobije dozvolu za kupovinu 51 odsto kapitala Telekoma Srbije. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari