Iako je stotinak bivših radnika ATP Vojvodine i juče protestovalo na placu te firme, oni nisu uspeli da saznaju da li je poslovodstvo podnelo zahtev za prinudnu naplatu odštete od Grada Novog Sada, koja je priznata posle višegodišnjeg sudskog spora.

Od toga kada će novac da legne na račun preduzeća zavisi i da li će oni uspeti da naplate svoje zaostale zarade, ali bivši radnici sumnjaju da predstavnik najvećeg poverioca, Kredit agrikoli banke, Nikola Lapčević, koji je predsednik Nadzornog odbora ATP Vojvodine, vodi „tajne pregovore sa Gradom“ kako bi se izbeglo plaćanje.

Od ukupno 720 poverilaca, 500 su bivši radnici koji potražuju u proseku od jedne do 15 zarada, ili oko 80 miliona dinara, što je, sa doprinosima, manje od deset odsto ukupne sume od 1,3 milijarde dinara, koje bi prema presudi Privrednog suda u Novom Sadu, Grad morao da isplati preduzeću kao nadoknadu za štetu nastalu zbog neispunjene ugovorne obaveze. Preostalih oko 200 poverilaca su pravna lica, a među njima najveća potraživanja ima Kredit agrikoli banka. Međutim, ona ne bi učestvovala u ovoj fazi isplate jer poseduje hipoteke nad imovinom kao garanciju da će dug preduzeća biti vraćen. Radnici upravo zbog toga sumnjaju da „ta banka opstruiše proces prinudne naplate“ i, kako kažu, „pokušava da sa Gradom sklopi nagodbu u kojoj se pominju pregovori o nekom zemljištu koje bi, navodno, trebalo da bude ustupljeno banci“.

– Mi smo tražili da nam predsednik Nadzornog odbora Lapčević objasni zašto još nije podnet zahtev za prinudnu naplatu, ko to koči ili osporava i zbog čega je otvoren poseban račun na koji novac iz Grada treba da se sakuplja kada ATP Vojvodina ima svoj regularan žiro račun. Mi sumnjamo da će na novom računu sredstva biti blokirana dok se ne okonča revizija koju je Grad zatražio, a to znači da mi nećemo skoro da dođemo do svojih zarada – kaže za Danas predstavnik bivših radnika Ljubomir Lelović.

Kako Danas saznaje, kompletna dokumentacija potrebna za pokretanje procedure za prinudnu naplatu nalazi se kod advokata firme Dragomira Zjalića, ali ni mi nismo uspeli da ustanovimo zbog čega ona nije predata sudu. Zjalić se, naime, nije javljao na telefon do zaključenja ovog broja, a isti problem novinari imaju i kada pokušavaju da dobiju „drugu stranu“, izjavu prozvanog Lapčevića, koji takođe ne odgovara na telefonske pozive.

Sledeći korak vanredna skupština

Prema rečima predstavnika bivših radnika, Ljubomira Lelovića, sledeći korak biće zahtev sudu da se sazove vanredna sednica Skupštine poverilaca, a ističe da će oni tražiti da se promeni sastav Nadzornog odbora, koji sada čine predstavnici banaka sa svim ovlašćenjima, tako da direktor koji je postavljen da upravlja reorganizacijom zapravo ni o čemu ne odlučuje, već samo sprovodi odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari