Tržišna cena struje 30 odsto viša od sadašnje

Bivši državni sekretar u Ministarstvu energetike Slobodan Ružić smatra da bi kilovat-sat u Srbiji realno trebalo da košta 8,6 dinara, umesto 6,6 koliko je sada
Električna energija u Srbiji od 18 do čak 90 odsto niža nego u regionu

Ostavite komentar


  1. Na koji nacin radnik koji nema mogucnosti napretka zato sto je firmama dozvoljeno da ih zivotno ucenjuju sramnom minimalnom zaradom treba da isprati regionalne cene struje, u regionu gde EU clanice imaju najmanje dvostruko veca primanja?

  2. Тржишна цена просечне зараде 50% одсто виша од садашње.

  3. Problem EPS-a je zatrpavanje te firme stranačkim kadrovima koji primaju ogromne plate, a bukvalno ništa ne rade.

  4. Потрошачка корпа у Србији је 67 хиљаде динара. КО има ту плату да видимо, Ови што мотају каблове /Јура.Леони иу др./ плата око 30 хиљада, Текстилци минималац 23 . У јавном сектору на буџету у просвети- средње и основне школе , здравству, милиција и војска нико нема ни приближну плату тј. минималац. Од чега плаћати…..

  5. Po svim analizama,mi smo poslednji u regionu po svemu. Zato dosta vise sa takvim poredjenjima. Nas treba porediti sa africkim zemljama. Prosecna plata u EPSu je 80000 dinara. Racionalizacija tamo nije izvrsena,niti ce. To je u redu? Tako je i u ostalim zemljama regiona i EU?

  6. "Realna cena struje bi u ovom trenutku trebalo da iznosi sedam evro centi po kilovat satu…"!!!
    A, šta ako dinar pojeftini, odnosno, euro poskupi!?
    Hoćemo li doveka "juriti" euro!!!???
    Ili, uvedimo euro kao "našu" valutu.
    Pisci tekstova, nikada ne kažu, da li je MMF predočena i naša kupovna moć!!!???
    Pozdrav iz Banata!

  7. MMF se zalaze za poskupljenje struje?!?Sunce vam jbm lopovsko svima! Motam kablove za 20 hiljada i prosto me je sramota koliko mi dobro ide… Jebali vas sendvici, 1500 din, jebalo vas tapkanje po ledjima od nekog funkcionera SNSa koji vam je obecao nesto, jebem vas u tupavu glavu koja vam je rekla da zaokruzujete sve one od 90ih do danas i ovog koji nas je sjebao skroz… Narode moj, ovce za šišanje!

  8. ja bih stvarno zelo da vidim konacno jedan racuna za el.energiju iz neke razvijene zemlje evrope..zanima me na sta on lici–dal je ko nas…i kako se to vrsi u EU racunanje cene struje.]?? logika kaze da je cena struje ona kad se RACUN ZA STRUJU PODELI SA BROJEM UTROSENIH KILOVATA…zajebite vi da na te male cifre po kilovatu nakalemite jos 10-15 stvari i tvrdite kako ste najeftiniji…na kraju krajeva–kad se u srbiji kupi hleb–nije mu na racunu rasclanjena cena brasna,vode,kvasca,soli ,prevoza ,marze–VEC JE JASNA CENA..dokle vise da se lazemo,..?? ima li igde zemlje na svetu koja je uvela akcizu na struju pa jos na tu akcizu cepila PDV..??

  9. Upravo dobio racun za septembar:
    Potrošnja – 508 Kwh, za uplatu – 4.378,09 din.,
    A to znači da plaćam 8,62 din za 1 kwh!!

  10. U cenu struje ulazi i cena rada radnika u elektroprivredi. Znači da ako dignete za 30 posto, dignite i plate za toliko. Mislim bar onima što rade i zarađuju te pare. Ne možemo da se poredimo sa drugima po cenama a ne po platama. Inače ispade samo obična demagogija.

  11. Cena struje na veliko na evropskim berzama je ispod 40eura za megawat, sto je ispod 5dinara za kilowat. Prosecna cena struje koju kupujemo od EPS-a je iznad 8dinara za kilowat. Tako da je bilo kakav govor o jevtinoj struji kod nas velika obmana. EPS ima problem sa velikim rashodima za plate (60milijardi dinara). Kada bi ih smanjili za trecinu ostalo bi im 160miliona evra godisnje za investicije i odrzavanje, sto je vise nego dovoljno. Ovako gradjani Srbije svake godine vracaju njihove kredite, i placaju bar 10000 laznih radnih mesta.

  12. 1. Neka EPS smanji plate i otpusti stranacke kadrove uhlebljene u administraciji.
    2. Nije isto 7 evrocenti na prosecnu platu 200 evra (minimalac koji prima vecina) i 7 evrocenti na prosecnu platu 400 evra (zemlje regiona).
    3. Ako se poredimo sa regionom i Evropom za cene, daj da se poredimo i za plate, socijalnu i zdravstvenu zastitu,, visinu poreza pa da onda dobijemo i te benefite. To bi bilo logicno i moralno ako vec preuzimamo cene.

  13. Cekajte! Cana struje, ali samo struje! Bez svih onih dodataka.
    Da li ce se ikada u Srbiji desiti da, ako mesec dana ne trosim struju, dobijem racun…0 (nula) dinara?
    E onda mozemo pricati u ceni struje po mernoj jedinici!
    Ako se nastavi sa ovakvim nacinom obracuna, da EPS od potrosaca naplacuje svakog meseca izvesnu sumu, trosio struju ili ne, spekulisacemo sa pojmom…cena struje.

  14. Tzv "niska cena struje" u Srbiji je jedna od velikih prevara.Napravite analizu pa cete videti koliko ona zapravo kosta.Plave i crvene tarife su neizbezne za 90% potrosaca.Krade se na razlici u naponu, na planski lose izbazdarenim brojilima na "angazovanoj energiji".Pljackaju nas a zele to da podignu na jos visi nivo.

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 9

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.