Mudis, jedna od tri najveće svetske rejting agencije, smanjila je rejtinge čak 15 velikih međunarodnih bankarskih grupacija, među kojima se nalaze i tri banke prisutne u Srbiji: Sosijete ženeral, Kredi agrikol i BNP pariba, koja je odnedavno vlasnik Findomestik banke. Mudis smatra da su ove banke suviše izložene ugroženim privredama evrozone i nestabilnim tržištima kapitala. I pored toga, ne očekuje se da će ovakav potez imati efekte na njihove filijale u Srbiji.


Agencija je smanjila rejting Kredi agrikol banke za dva stepena sa Aa3 na A2, identično je prošla i BNP pariba, dok je rejting Sosijete ženeral grupe pao sa A1 na A2, tako da sada sva tri konkurenta imaju isti rejting.

Kada se posmatra svih 15 banaka pogođenih odlukom Mudisa, vidi se da su one koje posluju i u Srbiji u srednjoj kategoriji. Na vrhu po rejtingu sada su HSBC, Rojal benk of Kanada i J.P. Morgan.

U srednjoj grupi, osim gorenavedenih su i Barklis, Kredi svis, Dojče bank, Goldman saks i UBS.

Na samom dnu po rejtingu Mudis je stavio Morgan Stenli banku, Benk of Amerika, Sitigrup i Rojal benk of Skotland.

Od pomenutih banaka u Srbiji još posluju samo Dojče banka i Sitigrup, preko svojih predstavništava koja posluju samo sa velikim korporativnim klijentima.

Uprkos smanjenju rejtinga, tržišta nisu negativno reagovala, već su naprotiv akcije pojedinih pogođenih banaka skočile, pošto se očekivao i oštriji pad rejtinga, dok su kod ostalih investitori prosto ignorisali stavi ove rejting agencije. Posle objavljenih rejtinga akcije tri francuske banke koje posluju u Srbiji pale su za manje od jedan procenat, što je bilo u skladu sa ukupnim kretanjem glavnog indeksa francuske berze Cac40, iz čega se vidi da banke nisu pretrpele nikakav gubitak po osnovu lošijeg rejtinga. Ipak, niži rejting mogao bi da poskupi njihove izvore finansiranja, budući da nižerangirane banke plaćaju veće kamate, a moraće da izdvoje i veća sredstva za rezervisanja.

Dragovan Milićević, saradnik portala makroekonomija.org smatra da ovakav razvoj neće imati nikakve efekte na poslovanje srpskih podružnica ovih banaka, jer su „to jako male filijale za tako velike banke“.

– To su multinacionalne grupe, tako da se smanjenje rejtinga, koje je samo po sebi diskutabilno, neće ispoljiti u Srbiji ni na kakav način. Neće biti štete – smatra ovaj stručnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari