Bivšem većinskom vlasniku Autotransportnog preduzeća „Vojvodina“ Iliji Deviću u utorak kasno po podne, po zahtevu tužioca za organizovani kriminal, sudija u prethodnom postupku odredio je pritvor od 30 dana, „kako ne bi uticao na svedoke“ u istrazi koja se vodi radi utvrđivanja načina na koji je izvršena ta privatizacija. Po krivičnoj prijavi koju je poslednjih dana prošle godine podnela policija, tužilac je izdao naredbu o sprovođenju istrage, a Dević se sumnjiči da je iz privatizovanog preduzeća pozajmicama izvukao oko dva miliona evra, kao i da je time utajio porez koji bi, da je novac ostao u firmi, platio na ostvarenu dobit.

 Kako Danas saznaje, Dević je u svojoj odbrani prilikom saslušanja tvrdio da su „transakcije koje se istražuju istrgnute iz konteksta ukupnog poslovanja u kojem je vrednost kapitala ATP Vojvodine od perioda kada je on postao vlasnik uvećana sa procenjenih nekoliko miliona, na 100 miliona evra“. Uvećanje kapitala ostvareno je realizacijom investicije po ugovoru o privatizaciji, a naročito nakon izgradnje autobuske stanice i servisa za Setru i Mercedes u Novom Sadu.

Dević je prema izvoru Danasa, tužioca obavestio da je njegov dobro isplanirani biznis pokušala da otme „narko duvanska mafija“ koja je, inače, tih godina u Vojvodini bila u zamahu. On je optužio i deo policije i tužilaštva iz Novog Sada da su „išli naruku tom procesu otimanja“ i podsetio da je isti tim inspektora još 2006. i 2007. godine „češljao njegove firme, odnosio dokumentaciju, ali da i pored toga nisu našli nikakvog materijala za pokretanje postupka“. On je objasnio i da teza kako u to vreme politička klima nije bila dobra za obračun sa kriminalom u njegovom slučaju „ne pije vodu“ jer on „svakako nije bio miljenik nijedne vlasti, jer da jeste, dozvolili bi mu da radi a ne bi oterali firmu u stečaj“.

Podsetimo, privatizacija ATP Vojvodine nalazi se na spisku od 24 sporna slučaja čije rasvetljavanje traži Evropska unije. Ovaj predmet označen je kao jedini u kome je oštećen investitor a ne država, a na listu je dospeo jer gradske vlasti u Novom Sadu nisu ispoštovale ugovor sklopljen sa ATP Vojvodinom, na osnovu koga je to preduzeće trebalo da izgradi novu autobusku stanicu. Obaveza grada bila je da preusmeri saobraćaj na tu lokaciju a da stara autobuska stanica postane terminal za prigradski saobraćaj. ATP Vojvodina je investiciju realizovala iz kredita za koje je Dević garantovao svojom ličnom i imovinom matične firme. Zbog čega grad nije ispunio svoj deo obaveza predmet je višestrukih spekulacija u kojima se pominju neki pokrajinski biznismeni, narko-bosovi, ali i izvesni ruski tajkun. Kako god bilo, pod pritiskom kreditnih rata preduzeće koje nije moglo da pokrene novoizgrađenu stanicu otišlo je u stečaj.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal naš list juče nije dobio odgovor na pitanje da li je na osnovu naredbe za sprovođenje istrage sagledavano celokupno poslovanje ATP Vojvodine, Ilije Devića i njegovih firmi ili je ispitivan samo segment pozajmica? Takođe, pitali smo da li je Tužilaštvo istraživalo problem zbog koga se ATP Vojvodina našla na listi od 24 sporne privatizacije – nepoštovanja ugovora sklopljenog sa Novim Sadom, zbog čega je preduzeće otišlo u stečaj a 500 radnika ostalo bez posla, kao i šta se desilo sa brojnim krivičnim prijavama koje je Dević podnosio zbog problema sa gradskim vlastima. Interesovalo nas je i da li je Tužilaštvo otvorilo istragu protiv gradskih čelnika Novog Sada nakon što je Vrhovni kasacioni sud pravosnažnom presudom utvrdio da je ugovor ATP Vojvodine sa gradom štetan za treće lice, Javno gradsko saobraćajno preduzeće, kao i da je ATP Vojvodina pretrpela štetu u iznosu od oko četiri miliona evra – taj novac je iz gradske kase isplaćen poveriocima preduzeća početkom januara ove godine.

Koincidencija

Interesantno je da se tok istrage u slučaju ATP Vojvodina okrenuo protiv Devića baš u vreme kada je Vrhovni kasacioni sud utvrdio da je zbog spornog ugovora sa Gradom Novim Sadom preduzeće pretrpelo štetu od oko četiri miliona evra, dok je još uvek u toku spor koji je bivši većinski vlasnik podneo protiv Grada Novog Sada za nadoknadu lične štete. Prema izveštaju sudskog veštaka ona je procenjena na više desetina miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari