Belgijska KBC Grupa zatražila je juče od Komisije za hartije od vrednosti odobrenje za preuzimanje većinskog paketa akcija srpske A Banke javnim nadmetanjem, saopšteno je iz te Grupe. KBC Grupa navodi da je postigla dogovor sa akcionarima te banke o preuzimanju, za šta je dobila odobrenje Narodne banke Srbije i Antimonopolske komisije.

Belgijska KBC Grupa zatražila je juče od Komisije za hartije od vrednosti odobrenje za preuzimanje većinskog paketa akcija srpske A Banke javnim nadmetanjem, saopšteno je iz te Grupe. KBC Grupa navodi da je postigla dogovor sa akcionarima te banke o preuzimanju, za šta je dobila odobrenje Narodne banke Srbije i Antimonopolske komisije. Ukoliko Komisija za hartije od vrednosti odobri zahtev, preuzimanje bi moglo da bude okončano sredinom juna, piše u saopštenju. Cilja KBC Grupe, kako se dodaje, jeste da ima vodeću ulogu u različitim segmentima finansijskog tržišta Srbije, a biće posvećena unapređenju razvoja i rasta A banke. U saopštenju je ocenjeno da je Srbija sa ekonomskim rastom od oko šest odsto godišnje, ključno finansijsko trzište Balkana, na kojem postoji prostor za raznovrsnije bankarske proizvode i usluge i ogroman potencijal za razvoj i rast. A Banka (bivša Alko Banka), osnovana je 1996. godine u Beogradu, sa ciljem da pruža usluge korporativnim klijentima. U poslednjih nekoliko godina je razvila poslove sa stanovništvom, sa učešćem od 21,7 odsto u kreditnom portfoliu i 32,4 odsto u depozitima klijenata. Banka je usmerila poslovne aktivnosti na depozite, kredite i platni promet, ima 356 zaposlenih i mrežu od 44 poslovnice u Srbiji. KBC Grupa sa tržišnom kapitalizacijom od oko 36 milijardi evra, jedna je od najvećih kompanija u Belgiji i vodeća finansijska grupa u Evropi. Ima 51.000 zaposlenih i opslužuje 11 miliona klijenata.
Beograd – Kompanija Britiš amerikan tobako uložila je u razvoj duvanske industrije u Srbiji više od 100 miliona evra, izjavio je direktor BAT za jugoistoičnu Evropu Martin Miler. On je kazao da je od preuzimanja Duvanske industrije Vranje u toj fabrici cigareta proizvodnja povećana za četiri puta, kao i da je značajno povećano tržišno učešće. Prema njegovim rečima, BAT je u protekle tri godine kroz poreze i doprinose u srpski budžet uplatio oko 200 miliona evra. Martin Miler 1. jula odlazi sa funkcije generalnog direktora BAT za jugoistočnu Evropu, a karijeru će nastaviti u centrali BAT u Londonu. Na njegovo mesto dolazi Luis Heren, koji je do sada bio na istoj funkciji u Poljskoj. Heren je poreklom iz Brazila, a iskustvo je stekao radeći za BAT od 1988. godine u Peruu, Argentini, Velikoj Britaniji i Brazilu.
Beograd – Srpska privredna delegacija boraviće do 19. maja u poseti Belorusiji u okviru koje će predstaviti turističku ponudu Srbije, saopštila je danas Privredna komora Srbije. Turističko-privredne potencijale Srbijeće, pored PKS, prmomovisaće i predstavnici turističkih organizacija Srbije i Vojvodine, hoteli Šumadija i Elite, kao i rehabilitacioni centri Merkur u Vrnjačkoj Banji i Koviljači, navodi se u saopštenju. Predstavnici turističke privrede Srbije, koji u Minsku borave od 14. maja razgovarali su sa najznačajnijom beloruskom turističkom organizacijom Belinturist o saradnji u oblasti banjskog, lovnog, seoskog i zimskog turizma. Kako se ocenjuje, rezultat privredne saradnje Srbije i Belorusije znatno zaostaje za mogućnostima pošto je, prema podacima PKS robna razmana u prošloj godini dostigla 35,8 miliona dolara, od čega je izvoz Srbije bio 15,2 milona dolara.
Sombor – Usevi pšenice i ječma ugroženi su višednevnim visokim temperaturama, zbog čega će žetva tih poljoprivrednih kultura početi ranije, ocenili su stručnjaci somborskog Agroinstituta. Prema procenama tog Instituta, najavljeno zahlađenje značajno bi podiglo prinose. Visoke temperature, iznad 30 stepeni, koje su pogodile i njive somborskog kraja, ometaju ječam u fazi formiranja zrna i pšenicu u fazi cvetanja, rečeno je agenciji Beta u tom Institutu. Žetva ječma, prema procenama stručnjaka, zbog visokih temperatura počeće znatno ranije i očekuje se da prvi otkosi padnu početkom juna, što će biti najranija žetva u poslednje dve decenije. Ranije će početi i žetva pšenice, ali je za sada rano procenjivati kada će početi ubiranje prinosa te kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari