U fokusu parkovi i Dom Vojske 1foto:sabac.rs

Građani Šapca do 31. oktobra imaju mogućnost da predlože projekte koji će se finansirati iz budžeta. Prvi štandovi postavljeni su u centru grada, a uskoro i na svim najfrekventnijim mestima, pijace, javna preduzeća, zdravstvene ustanove…

Prvog dana oko stotinu gađana dostavilo je svoje predloge. Među njima je renoviranje Doma Vojske, nekada reprezentativne zgrade sa više od dve hiljade kvadrata sa velikom salom. Takođe veliki nedostatak za građane je manjak zelenih površina, četiri puta manje od proseka, tako da se predlaže da na bivšoj zelenoj oazi, a odnedavno zatvorenoj deponiji na Dudari zasade razne vrste drveća, i to na površini od dvadesetak hektara. Ima predloga i za gradnju marine, jer iako je grad na velikoj reci to nedostaje Šapcu.

Predlažu i uređenje u svojim mesnim zajednicama, pogotovo na seoskom području.
Prošle godine na predlog građana postavljene su sprave za igru u 30 sela, urađeni su trotoari i uređeni centri pojedinih sela. Početkom novembra skupiće se svi predlozi, a izabrana komisija će to izneti u pisanom materijalu za odlučivanje na Gradskoj skupštini.

Ovakav način je najdemokratskije izjašnjavanje građana o najvažnijim životnim pitanjima i odlučivanje o novcu samih građana. Šabac je učinio i korak dalje, pa je Gradska skupština donela odluku da sav novac koji se prikupi na seoskom području od poreza ostane samim mesnim zajednicama da izaberu kako će ga utrošiti. Inače, gradski budžet iznosi oko 3,5 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari