U junu prva građanska obveznica S. Makedonije 1Foto: Shutterstock/The Visual Explorer

Ministar finansija Severne Makedonije Fatmir Besimi, najavio je danas da će juna biti emitovane prve državne obveznice namenjene građanima.

On je novinarima rekao da su u toku završne pripreme za izdavanje tog finansijskog instrumenta, na kojem se radi već dve godine.

„Građanska obveznica će biti dvogodišnja u iznosu od minimum 10.000 denara, sa kamatnom stopom koja će biti definisana u narednom periodu“, rekao je ministar finansija Severne Makedonije.

On je dodao da se ove godine očekuje izdavanje građanske obveznice u iznosu od 50 miliona evra (tri milijarde denara) i da će kamata biti veća nego na depozite u bankama, ali niža od kamate po kojoj se država zadužuje na finansijskim tržištima.

Svrha izdavanja građanske obveznice, po rečima Besimija, nije likvidnost budžeta, već da građani postanu svesni značaja investiranja, jer u uslovima inflacije novac koji se ne investira gubi vrednost.

„Izdavanje ove obveznice, zajedno sa razvojnim, zelenim i projektnim obveznicama, predviđeno je Planom za ubrzani rast, a građanska obveznica je predviđena i budžetom, odnosno njeno izdavanje je deo planiranog zaduživanja u ovoj godini na domaćem tržištu i neće povećati deficit i javni dug“, rekao je Besimi.

Ocenio je da će korist od izdavanja građanske obveznice imati i građani, i država, i privreda.

„Država će na ovaj načinobezbediti finansiranje po nižim stopama od onih na međunarodnim tržištima, a sredstva će se koristiti za razvojne projekte koji će se pozitivno odraziti i na privredu“, ocenio je ministar finansija Severne Makedonije Fatmir Besimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari