U Kikindi izdato 1.150 hektara državne zemlje 1Foto: M.P./Danas

Na području Kikinde izdato je 1.150 hektara državne zemlje poljoprivrednicima u prvom krugu licitacije, a najviše izdatih njiva je na podrućju katastarske opštine Banatska Topola.

Najbolje njive otišle su po visokim cenama, dok je preostalo zemljište lošijeg kvaliteta. U elektronskoj licitaciji preko sajta Uprave za poljoprivredno zemljište ponuđeno je 2.786 hektara.

Najviša postignuta cena za hektar je 92.100 dinara, koliko je plaćeno za njive u katastarskoj opštini Novi Kozarci. U Banatskoj Topoli, za parcelu od 46 hektara, izlicitirana je cena od 91.500 dinara po hektaru.

„Nakon prvog kruga licitacije u Banatskoj Topoli, Novim Kozarcima, Banatskom Velikom Selu, Ruskom Selu skoro da nema državne zemlje za drugi krug licitacije. Prvi krug obeležilo je veliko interesovanje, pa je za najkvalitenije i najveće parcele, bilo od pet do sedam zainteresovanih po licitacionoj jedinici“, izjavio je za kikindske medije Ljuban Sredić, član Gradskog veća.

U Banatskom Velikom Selu, u prvom krugu, izdato je 216, a u Novim Kozarcima 202 hektara.

U katastarskoj opštini Mokrin je izdato 76 hektara, u Bašaidu 26, a u Kikindi 21 hektar. U Iđošu, Sajanu i Nakovu nije bilo zainteresovanih za licitaciju:

Drugi krug javnog nadmetanja za državno zemljište planiran je do kraja marta, a početne cene za hektare biće umanjene za oko 40 odsto.

Preostalo je 1.600 hektara, najviše u Iđošu gde ima 800 hektara neizdate državne zemlje. Reč je o zemljištu šeste, sedme i osme klase, ali i pašnjacima i trsticima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari