Epilog višemesečnih najava o tome da li će, koliko i kome biti povećane plate i penzije, konačno je došao završetkom pregovora MMF-a i Vlade Srbije. Prosvetari u osnovnim i srednjim školama dobiće četiri odsto, zaposleni u zdravstvu tri, vojska i policija dva odsto, a penzioneri – ubedljivo najbrojnija grupacija – 1,25 odsto. I dok država pokušava da građanima objasni kako je i ovo bilo preteško postići i da su pregovori bili na korak od raspada, penzioneri koji će u proseku dobiti po 290 dinara, a mnogi i samo 100 do 150 dinara, na dobijenu „povišicu“ uglavnom reaguju ozlojeđeno.

To što u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera, čijih 1,25 odsto košta oko 50 miliona evra godišnje, teško da im može predstavljati utehu. Naročito ne onima kojima su penzije prethodno pale za mnogo više od pomenutih 1,25 odsto i onima koji se sećaju najave o izgradnji nacionalnog fudbalskog stadiona od 250 miliona evra i sličnih poteza države. Upravo ovakve opaske dominiraju nebrojenim komentarima na medijskim portalima. Zaposleni su, čini se, najnezadovoljniji, jer im je država na ovaj način samo delimično „smanjila smanjenje“ zarade, a ne povećala platu, kako se najčešće navodi.

Ekonomisti kažu da ova „povišica“ jeste skromna, ali da je dobar potez u ovakvim privrednim okolnostima, naročito s obzirom na protivljenje Međunarodnog monetarnog fonda. Kako za Danas kaže Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, ukupan trošak svih povećanja ne bi trebalo da pređe 10 milijardi dinara godišnje (oko 83 miliona evra).

– Očigledno je da je MMF bio prilično uporan da povećanja uopšte ne bude, pa su na kraju ipak pristali na relativno skroman rast. Tih deset milijardi dinara treba posmatrati u kontekstu ukupnog efekta ušteda koje je država postigla ove godine, a koje iznose od 90 do 100 milijardi dinara. Tako da je ovo jedan mali pomak, od oko 10 odsto ušteđenog novca – kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, ipak je dobro što je „država prekinula jedan rigorozni režim štednje“, jer će domaća tražnja biti ključna za ekonomski oporavak „u situaciji kada je spoljna tražnja niska i kada nema oporavka u evrozoni“.

Iako je tokom pregovora sa MMF-om preovlađujuće mišljenje bilo da vojska i policija neće dobiti nikakve povišice, te da će penzioneri dobiti dva odsto, dogodilo se obratno. „Povišica“ za najstarije građane je spala na samo 1,25 odsto, ali su bezbednosne snage dobile dva procenta. Nikolić, međutim, ne smatra da je penzionerima smanjen procenat da bi bilo novca za vojsku i policiju, i podseća da je odlučeno da novac dobiju i oni penzioneri kojima primanja nisu ni bila smanjivana.

– A ta grupa ljudi sa penzijama manjim od 25.000 dinara je najbrojnija – dodaje Nikolić.

Kad se lepo zamoli

Osim trajnog povećanja plate, sa MMF-om je dogovoreno i da prosvetari dobiju po 7.000 dinara jednokratne pomoći ove godine. Kako je rekao premijer, „ja sam tražio 5.000, nekako smo izmolili MMF da to povećanje bude 6.000 dinara, a na kraju smo prihvatili zahtev sindikata da to ipak bude 7.000“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari