Usvojen rebalans budžeta u Šapcu 1

Na maratonskoj sednici Gradske skupštine koja je trajala od devet do 23 časa razmatrana je 51 tačka dnevnog reda, i sve to uz direktan prenos RTV Šabac.

Usvojen je rebalans budžeta koji za ovu godinu iznosi 3,54 milijarde dinara, a deficit od 260 miliona dinara biće pokriven od neraspoređenih sredstava iz prethodnih godina.

Razmatrani su i izveštaji o poslovanju javnih preduzeća i izabrani v. d. direktori u nekoliko preduzeća. Aleksandar Prodanović, dosadašnji direktor JKP „Vodovoda“ imenovan je za v. d. direktora JKP „Toplana“ dok je za v. d. direktora „Vodovoda“ izabrana Danijela Lovrin Gavrilović. Za v. d. direktora Doma zdravlja imenovan je dr Branko Vujković umesto dosadašnjeg direktora dr Miroslava Popovića. Na čelu Direkcije za puteve ostaje Miodrag Filipović. Na konstataciju odbornika SNS da se izbori i imenovanja vrše bez ikakvih kriterijuma gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je da su osnovni kriterijumu rezultati poslovanja i da građani treba da plaćaju što jeftinije usluge.

Tek kao 39. tačka dnevnog reda bila je poslovanje Apotekarske ustanove „Šabac“ gde su nagomilani gubici od oko 200 miliona dinara. Grad Šabac je osnivač ove ustanove, ali po zakonu ne izdvaja sredstva iz budžeta za njeno poslovanje. Ipak, iz budžeta je izdvojeno 4,6 miliona dinara da bi referentna ustanova sačinila plan mera, a osnovno je da se poslovni prostor i oprema izdaju zakupcima. Gradonačelnik Zelenović podsetio je da je država izjednačila prava privatnih i tzv. državnih apoteka, ali da su javnom nabavkom i ograničenjem marže javne apoteke stavljene u neravnopravan položaj. Gubici iznose oko deset milijardi dinara, ali se o tome u javnosti ne govori. S druge strane samo u Šapcu ima 76 privatnih apoteka. Iznajmljivanjem poslovnog prostora i opreme je i prilika da se na ovaj način zbrine i 97 zaposlenih u ovoj ustanovi koji već dva meseca ne primaju platu. Za v. d. direktora Apotekarske ustanove izabrana je Danka Stanojlović.

Jedna od odluka bila je ukidanje Kancelarije za mlade, a poslove ove ustanove preuzima Odeljenje društvenih delatnosti. Novina je i da se zabranjuje držanje pasa rase pitbul i pasa nastalih njihovim ukrštanjem. Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite regulisano je korišćenje ličnog pratioca dece sa posebnim potrebama.

Ko snosi odgovornost za apoteke?

Aleksandar Pajić, šef odborničke grupe SNS, istakao je da su oni još pre tri godine ukazivali na probleme u apotekarskoj ustanovi. Trebalo je da direktor ustanove podnese svoj plan i program, i da ga gradska vlast kontroliše, a ovako su napravljeni ogromni gubici i da niko ne snosi odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari