Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će na predstojećem samitu u Beogradu zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom, biti potpisan dokument o roku završetka studije izvodljivosti i vremenu potrebnom za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta.


– Mi još uvek dogovaramo da li će to biti dokument koji će potpisati premijeri ili ministri, ali dokument ćemo sigurno potpisati. Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, kojom će vozovi ići blizu 200 kilometara na čas, ne sme da traje duže od dve godine, a studija izvodljivosti ne sme da se radi duže od tri meseca. Dogovor o tome napravljen je sa mađarskom i kineskom stranom – kazala je Mihajlovićeva uoči samita 16 zemalja koji se održava sledeće sedmice u Beogradu. Prema njenim rečima, razgovaraće se posebno i o svim potencijalnim projektima Srbije i Kine, ali i o projektima koji su u toku poput modernizacije termoelektrane u Kostolcu ili autoputa na Koridoru 11. Mihajlovićeva je najavila i da će 17. ili 18. decembra premijeri Srbije i Kine otvoriti most Zemun-Borča.

Ona je istakla da je samit dobra prilika za predstavljanje Srbije i njenih potencijala. Kako je dodala, samit je najveći događaj u ovom delu Evrope zbog koga će od ponedeljka, 15. decembra, premijeri i njihove delegacije dolaziti u Beograd gde će boraviti četiri dana. Mihajlovićeva je navela da se do sada prijavilo 2.500 učesnika privrednog samita, a akreditovalo se 950 novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari