Većina aranžmana za Novu godinu već rezervisana 1Foto: Nenad Kovačević

Uprkos pandemiji i merama koje su ograničile proslave tokom novogodišnjih praznika, za najpopularnije zimske destinacije u Srbiji već vlada veliko interesovanje, tako je na Kopaoniku, ali i na Zlatiboru gde je nekih 55 odsto kapaciteta tokom Nove godine već rezervisano.

Trenutno najveće interesovanje je za Novogodišnje praznike, to su trodnevni i petodnevni aranžmani koje hoteli imaju, sa planom dočeka. Za sada je rezervisano 55 odsto hotelskih kapaciteta i verujemo da će biti sve popunjeno i da će tokom novogodišnjih praznika na Zlatiboru biti između 40.000 i 45.000 gostiju, kaže za Danas Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Hoteli su, ističe on, za dočeke blago korigovali cene zbog toga što su prinuđeni da zbog epidemioloških mera smanje kapacitete restorana, naročito za organizacije svečanih večeri.

Ugostitelji rade, posle 20 časova se traže kovid propusnice, određeni broj njih je skratio radno vreme, ali već vidim da su se organizovali i da ponovo otvaraju i da će za Novu godinu svi raditi puno radno vreme, uz poštovanje svih mera, naglašava Živanović.

Cene su otišle za nekih 15 odsto u hotelskom smeštaju za dane oko Nove godine, napominje, ali u privatnom smeštaju su na prošlogodišnjem nivou, a takve očekuje da će biti i posle novogodišnjih praznika.

Polupansion na Zlatiboru za Novu godinu trenutno može da se nađe za 45 do 250 evra po osobi, u zavisnosti od smeštaja i hotela, ističe Živanović. On kaže da je ova godina za Zlatiboru bila odlična, u odnosu na prošlu rast je 35 odsto, ali je i povećanje od 15 odsto u poređenju sa rekordnom 2019. godinom.

Verujem da će ova godina biti bolja i uspešnija od svih do sada. Gondola je prevezla više od 220.000 ljudi, a još nije prošla godina kako je otvorena, otvoreni su i novi smeštaji, vile, hoteli, apartmani i interesovanje turista je veliko, kaže Vladimir Živanović.

Za period posle novogodišnjih praznika na sajtu Booking.com na Zlatiboru ima dosta smeštaja u ponudi, za pet dana sredinom januara, na primer, smeštaj za dve osobe košta između 125 i 500 evra, ali najčešći raspon cena je od 200 do 300 evra.

Na Kopaoniku u istom periodu, sredinom januara, pet dana za dve osobe može da se nađe po ceni od 130 evra do 1.000 u zavisnosti od smeštaja, blizine centra i drugih usluga. Pet noćenja u hotelu Grand je, na primer, u istom periodu nešto veća od 2.500 evra.

Direktor Turističke organizacije Raška Radenko Cvetić kaže da je sneg počeo da pada i da su sudeći po rezervacijama za sada jako zadovoljni i hotelijeri, ali i vlasnici privatnog smeštaja.

Ima ozbiljnog interesovanja, udarni termini su za Novu godinu, tokom školskog raspusta i tu već sada ima objekata u kojima je više od 90 odsto rezervisano, ističe Cvetić.

Cene će se prilagođavati, napominje on i podseća da uvek ima dovoljan broj ljudi sa ozbiljnim kapitalom i da se skuplji smeštaj prvi rasproda.

U udarnim terminama cene su malo više, posle se one prilagode, Kopaonik ima dovoljno veliku ponudu da za svaki džep može da se nađe nešto. Cene skijališta su iste za sve, ali smeštaj i hrana može da se bira, jer krevet može da se nađe od pet ili sedam evra do 200 evra po osobi u nekim hotelima, naglašava naš sagovornik.

Radenko Cvetić kaže da je dobro i to što će ove godine biti više stranih gostiju iz Severne Makedonije, gde su radili i kampanju, a zahvaljujući malo blažim epidemiološkim uslovima vraćaju se i rumunski turisti.

Vraćaju se strani turisti, situacija se malo stabilizovala i verujem da ćemo imati bolju i kvalitetniju sezonu, što zavisi najviše od snega, ali zaista očekujem za 10 do 15 odsto bolju sezonu nego prošle godine, ističe Cvetić.

Za zimu su spremni i na drugim destinacijama. Divčibare je, na primer, u periodu od 10. januara prilično zauzeto – gotovo 87 odsto smeštaja na Bukingu je za taj period već rezervisano. Pet dana za dvoje košta od 200 do 700 evra, a cene smeštaja po osobi idu od 40 evra naviše.

Tara nema veliku ponudu smeštaja, u najbližoj Bajinoj Bašti smeštaj za dvoje na pet dana je od 95 evra do 340 koliko je u nekim apartmanima, ali i Zepter hotelu u centru ovog grada. Na Mitrovcu na Tari ima svega nekoliko objekata u ponudi trenutno, a cene za dve osobe za pet dana su od 200 do 400 evra.

U istom periodu, dvoje na Staroj planini bi moralo da plati 80 do 350 evra, na Goču od 160 do 230 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari