Vesić: Potpisan ugovor o 'revitalizaciji' bivšeg Generalštaba sa firmom Affinity Global Development 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je, u ime Vlade Srbije, sa američkom kompanijom „Affinity Global Development“ potpisao Ugovor o revitlizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Vesić je rekao da će sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa, biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji, koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine, saopštilo je Ministarstvo.

„Obnovićemo objekat 25 godina pošto je uništen u bombardovanju. Za četvrt veka nikome nije palo napamet, pre ove Vlade, da kompleks obnovi. Kada ovaj prostor bude revatilizovan doprineće razvoju Beograda i Srbije“, naveo je Vesić i istakao da Vlada Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

„Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije“, rekao je Vesić.

On je istakao da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine

„Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime“, naglasio je Vesić.

Izgled budućeg Memorijalnog kompleksa biće određen na međunarodnom javnom arhitektonskom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave sa svojim idejama.

Generalni direktor „Affinity Global Development“ Ašer Abešepa rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar.

„Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost“, rekao je Abešepa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari