Vetrenjače, gasovodi, hidroelektrane: Koji projekat hoće Amerikanci u Srbiji 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da za dugoročnu energetsku stabilnost Srbija treba da se opredeli za pet do šest ključnih investicionih projekata koje će postaviti kao prioritet.

„Jedini veliki energetski kapacitet koji je Srbija izgradila u proteklih 30 godina je gasovod Balkanski tok, a drugi će biti gasovod Niš-Dimitrovgrad, koji će omogućiti da gas kupujemo od različitih snabdevača“, rekla je Mihajlović za TV Hepi.

Dodala je da iako mnogo novca odlazi na obezbeđivanje energetske sigurnosti i sada u krizi, mora da se razmišlja i o projektima koji će obezbediti energetsku sigurnost u narednih 30 godina.

Pored gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će biti završena naredne godine, Srbija će, prema njenim rečima, pokušati da obezbedi i alternativne rute za snabdevanje sirovom naftom.

Jedna mogućnost je, kako je rekla, priključivanje na gasovod Družba preko Mađarske, kojim se transporuje samo ruska nafta, a postoji i opcija koja je skuplja, ali daje mogućnost nabavke svih vrsta nafte, a to je gradnja naftovoda kojim bi se rafinerija u Pančevu povezala sa lukom Drač, a preko Severne Makedonije.

Mihajlović je rekla da se najbrže do novih elektroenergetskih kapaciteta može doći gradnjom solarnih elektrana i vetroelektrana, koje Elektroprivreda Srbije može da gradi zajedno sa strateškim partnerima, tako da bude većinski vlasnik projekta i da se struja koja se proizvede prvo iskoristi za potrebe Srbije, a da se višak izvozi.

Postoji zainteresovanost američkih kompanija i za gradnju RHE Đerdap 3, koja će biti prva hibridna reverzibilna hidroelektrana, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari