bitcoinfoto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Danas u toku dana vrednost bitkoina pala je na ispod 26.000 dolara, a pratile su ga i ostale kriptovalute čime je za samo jedan trgovanja izgubljeno više od 200 milijardi dolara vrednosti.

U jednom trenutku cena je prema specijalizovanom sajtu Coin Metrics pala na 25.401 dolara, na kom je poslednji put bila pre 16 meseci.

Kasnije u toku dana prva i najpoznatija kriptovaluta vratila je deo vrednosti sa cenom od 29.413 dolara.

Slično se kretala i cena etera, druge po veličini kriptovalute koja se nalazi na blokčejnu Etereum koja se u jednom trenutku našla na 1.700 dolara, da bi se do kraja dana vratila na nivo od 2.000 dolara za jedan eter.

Čini se da se ceo tehnološki balon izduvava sa rastom inflacije, u SAD je u aprilu dostigla 8,3 odsto, kao i sa povećanjem kamatnih stopa od strane američkog FED-a.
Tržišna vrednost bitkoina danas je iznosila 565,1 milijardi dolara, što je skoro dvostruko manje od rekordnih 1.124 milijardi z aprila prošle godine kada je cena bitkoina iznosila 60.204 dolara.

Tada je ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta preskočila tri biliona dolara, dok je danas ona na svega 1,26 biliona dolara.

Padu kriptovaluta doprineo je kolaps tzv. stejblkoina (stablecoin) TeraUSD. Odlika stejblkoina je su vezani za dolar što bi trebalo da pruži stabilnost kriptovaluti i sigurnost investitorima. Međutim, ovaj koin je tzv. algoritamski stejblokin koji je umesto rezervama dolara obezeđen automatskim mehanizmom za stabilizaciju je izgubio 30 odsto vrednosti u sredu, a ukupno je vredeo trećinu dolara, a Luna, kriptovaluta za koju je bio vezan je izgubila čak 99 odsto vrednosti.

Vlasnik blokčejna Tera na kojoj rade Luna i Tera USD je kao rezervu imao i bitkoine vredne više milijardi dolara za koje se spekuliše da ih je prodao i oborio mu vrednost, u pokušaju da zadrži vrednost svog koina.

Propast Tere izazvao je lančanu reakciju pa se i najveći stejblkoin Teter „otkačio“ od dolara i vrednost mu je pala sa jednog na 0,95 dolara. Ovome je doprineo i strah investitora da iza tetera ne stoje dovoljne rezerve dolara u slučaju napada panike investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari