Više od milion putnika ušlo u Srbiju preko Nakova 1foto (BETAPHOTO/UPRAVA CARINA/DS)

Međunarodni granični prelaz Nakovo – Lunga, na području grada Kikinde otvoren je 8. novembra 2014. godine i do sada ga je prešlo više od milion putnika.

Granični prelaz, saopštile su vlasti ove lokalne samouprave, konstantno je beležio stalni rast putnika, a uticao je na unapređenje prekogranične saradnje Kikinde sa susednim pograničnim mestima, posebno sa Temišvarom, centrom Županije Timiš u Rumuniji.

Povodom milionitog putnika krajem protekle nedelje organizovana je izložba fotografija o istorijatu prelaza, kako su izvestili kikindski mediji,  kao i svečanost na kojoj su prisustvovali predstavnici ambasade Rumunije u Beogradu, Republike i Pokrajine, grada Kikinde, Severnobanatskog okruga, Mesne zajednice Nakovo i susedne Rumunije.

Ovaj međunarodni granični prelaz opremljen je preko pograničnog IPA projekta Srbija- Rumunija, u okviru koga je izgrađena nedostajuća infrastruktura i biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza, na kojoj je postavljena solarna rasveta i video nadzor, a rekonstruisano je i 1.800 metara državnog puta ka ovoj graničnoj međi.

Prelaz koriste i zaposleni Kikinđani, njih oko dve stotine, u italijanskoj grupaciji „Zoppas“ koja u Rumuniji posluje u Velikom Semiklušu i Temišvaru, a od 2016. godine ima i fabriku u Kikindi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari