Sindikat i radnici kragujevačke fabrike Metal sistemi obratili su se juče otvorenim pismom premijeru Aleksandru Vučiću, kojim ga upozoravaju da se, birokratskom odlukom Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije, to preduzeće, uprkos činjenici da ima proizvodnju, savremene proizvodne hale i kvalifikovane radnike, gura u stečaj i time „briše Srbiju sa liste proizvođača i izvoznika industrijskih lanaca“.

– Podseća se da je ne tako davno, do početka nesrećnih devedesetih, Fabrika lanaca nekadašnje Industrije „Filip Kljajić“ bila brend po kome je Srbija bila poznata. „Filip Kljajić“, kao zvanično četvrti proizvođač lanaca na svetu, izvozio je u 27 zemalja na pet kontinenata, zapošljavajući više od 3.000 radnika. Iako je od tada prošlo 25 godina, industrijski lanci su ostali isti, a tehnologija njihove izrade je, navode sindikalci, tek neznatno uznapredovala.

Dodaju da su tehnologije za proizvodnju procesne opreme, drugog proizvodnog programa Metal sistema, takođe osvajane decenijama, a kako je očuvan stručni kadar i savremene mašine, ta Zastavina fabrika dokazala se i u izgradnji kompanije Fijat automobili Srbija, u kooperaciji sa firmom Jugoimport SDPR, kao i u izradi jako zahtevnih konstrukcija za tržišta Nemačke i Belgije, navodi sindikat u pismu premijeru.

– Danas nam se nudi izlazak na ulicu uz socijalni program kao pripremu za stečaj kroz koji će sve ono što smo mi i generacije pre nas stvarale biti razgrabljeno i nepovratno uništeno. Socijalni program za nas nije rešenje, trebaju nam radna mesta koja postoje u našoj fabrici – ističe se i traži od premijera „da pomogne u iznalaženju rešenja za tu fabriku“.

Podsetimo, sindikat Metal sistema nedavno je u više navrata javno optužio nadležne u Agenciji za privatizaciju za nekorektan i ignorantski odnos prema inostranim investitorima i firmama, zainteresovanim za privatizaciju te fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari